Ablacija retine

Pod pojmom ablacije retine podrazumeva se stanje kada dođe do razdvajanja retinalnih slojeva, tako da pigmentni sloj retine ostane uz sudovnjaču dok se ostalih devet slojeva odvoje, a u tako stvorenom prostoru nakupi se tečnost - subretinalna tečnost.

Uzrok nastanka

Prema mehanizmu nastajanja ablacije retine delimo na primarne (idiopatske) i sekundarne.

Primarna ablacija retine nastaje kao posledica degenerativnihg promena horioretine i staklastog tela (ruptura retinae). Najčešće se javlja kod izražene miopije ( kratkovidosti), jer usled istezanja retine dolazi do degenerativnih promena u njenim slojevima i kao posledica toga javlja se na periferiji pukotina kroz koju ulazi tečnost iz staklastog tela i razdvaja retinu.

Sekundarne ablacije retine nastaju kao posledica nekog drugog procesa u oku. Najčešće nastaju kod malignog melanoma sudovnjače, kod zapaljenskih promena u sudovnoj opni, kod ožiljnih promena u staklastom telu, kod prisustva parazita - cisticerkusa u oku i posle povrede oka.

Klinička slika

Kao rani simptom bolesnici primećuju kao neko svetlucanje (fosfene), koje se javlja u odgovarajućem delu vidnog polja a nastaje kao posledica trakcije (vučenja) koju trpe neuroepitelne ćelije. Kada dođe do ablacije retine, bolesnik to primećuje kao zavesu koja mu zaklanja odgovarajući deo vidnog polja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu oftalmoskopskog pregleda.

Lečenje

Sprovodi se operaciono lečenje koje se sastoji u tome da se u predelu rupture izazove na veštački način (dijatermokoagulacijom, kriopeksijom) zapaljenje sudovnjače koje će se kasnije završiti proliferacijom vezivnog tkiva i stvaranjem ožiljka. Ovaj ožiljni proces će privući retinu ponovo na sudovnjaču i stvoriće priraslice između ove dve opne očne jabučice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Novica 27.02.2023

  12 februara u krvi imao sam operaciju retine ikataratke posle dve nedelje prilikom pogleda na gore vidim pravilan krug u obliku dugmeta unapred zahvalan


 2. Edina Sadiković 29.06.2012

  Imala sam operativni zahvat u Italiji u gradu Sijeni prije 17 godina. Imam silikon u oku i pravi mi velike probleme. Što dalje?


 3. Allomanny 09.04.2011

  Treba proveriti: )


 4. Natasa Gojkovic Bukvic 28.07.2010

  Nakon operacije ablacije retine koji je post operativni tok (npr. Naocale, ishrana, zastita oka itd) . Unaprijed zahvalna, natasa


 5. Danijela 29.01.2010

  Imam 41 godinu. Prosle godine u maju mesecu skinuta mi je dioptrija laserskim putem sa -16 sa levog i -13, 5 sa desnog oka na 0. Nakon dva meseca od operacije videla sam 60% bez ikakvih naocara. U avgustu mesecu sam imala obostrane ablacije retine. Izvrsena mi je hirurska intervencija (tamponada silikonskim uljem) . U decembru mi je izvadjeno ulje i socivo iz levog oka, stavljeno mi je socivo + 9. Iz desnog oka mi je izvadjeno ulje i socivo u martu mesecu i ugradjeno socivo + 12. Danas na oba oka vidim samo 30% sa naocarima + 6. Interesuje me da li ce se moj vid popraviti, za koliko i kolika je mogucnost reablacija??? Molim da mi odgovorite sto pre jer me ova neizvesnost ubija. Moj lekar, izuzetan strucnjak, davao mi je prognoze da cu videti bez ikakvih naocara. Objasnio mi je samo da je uzrok dioptrije + 6 silikonsko ulje. Zbog tog ulja sam imala i kataraktu zbog koje su mi i odstranjena moja sociva.


 6. omer 11.11.2009

  Kako doci na pregled, kolika je cjena pregleda, momak je imao dvije operacije ociju u klinickom centru u sarajevu, inace, on je dijabeticar od trineste godine a sada ima dvateset i sest, unapred zahvalni, pozdrav


 7. Ja 06.08.2009

  Da li neko ko ima retinoschisis moze da se bavi bodybuildingom ili dizanjem velikih tereta? Koje su posledice i da li se one cesto javljaju u praksi? Ukoliko je zabranjen svaki napor da li ova bolest spada u invaliditet? Jer meni je zabranjeno dizanje tegova jer to umara a ja veci umor osecam na poslu dok radim iako nije fizicki tezak kao dizanje tegova / savet?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde