Uveitis

Uvea je srednja ili sudovna opna očne jabučice i sastoji se iz tri dela: prednji deo - dužica (iris), srednji deo - cilijarno telo (corpus ciliare) i zadnji deo - sudovnjača (chorioidea). Zapaljenje dužice i cilijarnog tela je uveitis anterior (prednji uveitis, iridociklitis) a zapaljenje sudovnjače uveitis posterior (zadnji uvetis, horioiditis). Zapaljenje svih delova uvealne opne istovremeno naziva se uveitis.

Uzrok nastanka

Prema uzrocima uveitis se deli na sledeće grupe:

 • Infektivni uveitis: bakterijski (tuberkuloza, sifilis, lepra, borelioza...), virusni (varicella virus, herpes simplex virus, HIV, citomegalovirus, ...), gljivični (kandidijaza, aspergiloza, histoplazmoza), protozoe (toksoplazmoza) i paraziti (toksokaroza, cisticerkoza).
 • Neinfektivni uveitis usled pridružene sistemske bolesti: ankilozirajući spondilitis, Reiterov sindrom, psorijatični artritis, juvenilni hronični artritis, Behcetova bolest, sarkoidoza
 • Specifični idiopatski (nepoznatog uzroka): Fuchsov uveitis, pars planitis, idiopatski vaskulitis, vitritis, simpatička oftalmija.

Klinička slika

Negnojni uveitis nastaje većinom kada se na serofibrinozni iridociklitis nadoveže i horioretinitis. Kao i kod iridociklitisa javljaju se epifora ( suzenje iz oka), fotofobija ( osetljivost  oka na svetlost) i blefarospazam ( grč kapka), bol, crvenilo oka, oštrina vida je smanjena. Kasnije usled ožiljnih promena koje nastaju dolazoi do atrofije očne jabučice sa hipotonijom (smanjen tonus), jabučica se sve više smanjuje, menja joj se oblik, postaje četvrtasta. U ovoj fazi oko je je obično amauritično (slepo) jer ne postoji ni osećaj svetlosti.

Gnojni uveitis nastaje posle neke perforativne povrede ili posle širenja gnojnog zapaljenja iz drugih delova oka ili udaljenih ognjišta. Postoje jaki bolovi i znatno oštećenje vida, koje je svedeno na osećaj svetlosti ili čak na amaurozu. Opšte stanje je poremećeno a često postoji i povećana telesna temperatura sa groznicom. Objektivno nalazimo fotofobiju, epiforu, blefarospazam, crvenilo. U daljoj evoluciji dolazi do perforacije, pri čemu se gnojni sadržaj isprazni, a klinički simptomi se smiruju, znaci zapaljenja se povlače, a ostatak očne jabučice se skrvčava. Nastaje stanje koje se naziva ftiza očne jabučice.  Ukoliko se gnojni proces ne povuče pod dejstvom lečenja ili ne dođe do perforacije, može se proširiti na spoljni omotač očne jabučice ili se može stvoriti apsces koji može da uzrokuje pojavu tromboze kavernoznog sinusa ili gnojni meningitis.

Dijagnoza

Pregled se radi pomoću fokalnog osvetljenja ili pomoću biomikroskopa sa procepnom lampom.

Lečenje

Simptomatsko lečenje podrazumeva: sprečavanje i/ili olakšavanje bolova i sprovodi se ukapavanjem analgetskih kapljica u oko, toplim oblozima i po potrebi uzimanjem tableta analgetika, sprečavanje stvaranja priraslica ukapavanjem atropin sulfata i stavljanje atropinske masti, antizapaljensko lečenje kortikosteroidima u obliku kapi, masti ili injekcije u oko svaki dan ili svaka 2-3 dana, za smanjenje propustljivosti kapilara potrebne su svakodnevno injekcije ili tablete kalcijuma i vitamina C.

Kauzalno (uzročno) lečenje podrazumeva lečenje osnovne bolesti, odnosno uzroka uveitisa. Bakterijske bolesti leče se odgovarajućim antibioticima. Tuberkuloza se leči tuberkulostaticima, kortikosteroidima. Sifilis: penicilin ili drugi antibiotik, i dr. Iridociklitis uzrokovan hipertenzijom leči se širenjem zenice midrijaticima, aako su se već stvorile priraslice - midrijatični koktel.

Hirurško lečenje sprovodi se samo kada nastupe komplikacije.  


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ljiljana 28.08.2023

  Meni je danas pistavljena dijagnoza Uveitis intermediaris.Tužna sam,ali puna nade.


 2. jelena kalinic 05.03.2014

  Moja cerka ima pan uveitis, leci sa duze od godinu dana, ima samo 5, 5 godina. Pre nekoliko meseci smo bili u bostonu kod dr. Fostera koji nam je savetovao cellcept. Pije vec mesec dana, za to vreme je imala jednu upalu,. . . Sta ce dalje biti -ne znam. Ne znam ni koliko dugo ce uzimati lek, ni da li moze da se izleci, ne znam nikog ko je prosao kroz slicno. Nadam se i verujem da ce istrazivanja po pitanju uveitisa napredovati.


 3. Milos Damnjanovic-Kosmajac 30.03.2012

  Lecim se vec 5 godina od uveitisa i meni su rekli da nema izlacenja... Posto sam psihicki jaka osoba borim se i dalje, ali sanse su nikakve jer kada ne mogu da vam pomognu u Rusiji, a gde mogu? Ja imam uveit na oba oka. Prvo sam dobio na desnom, pa mi je posle 4 godine preslo i na levo, samo me muci jedno pitanje kako svi mi koji bolujemo od ove bolesti kako smo je uopste zaradili? Radio sam sve moguce preglede u zemlji i inostranstvu i na kraju price se ispostavilo da sam zdrav i da mogu volu rep da iscupam, ali problem sa ocima ne moze da se resi... Tuzna je ovo prica i razumem sve koji boluju od ove bolesti... I naucio sam jednu stvar veoma bitnu, a to je da se od uveita ne umire ali se sa njim zivi... Svi koji budu citali ovo neka znaju da nikada ne treba odustajati jer je lek negde medju nama samo ga treba pronaci...
  Moje ime je Milos Damnjanovic - Kosmajac


 4. ljiljana 26.06.2011

  Obisla sam sve klinike u zemlji a nedavno sam bila u svetom vidu i receno mi je da mi niko na svetu ne moze pomoci. Ne mogu da se pomirim sa tim. Desno oko mi je problem. 21 godinu ga lecim a ono je sve gore i gore dijagnoza je rubeoza duzice, sekluzija i okluzija pupile i komplikovana katarakta, a levo sad u januaru mi je obolelo sekluzija pupile. I jos nestopise u makuli cistoidni edem. Koristim kapi i pijem pronison tablete i verovatno cu to morati da koristim do kraja zivota, samo se plasim da mi se i levo ne zatvori kao i desno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde