1. Nalaz kolonoskopije, polipi, hemoroidi

  Pitanje broj: #140626

  Radila sam kolonoskopiju. Nalaz glasi: kolonoskopija nakon pripreme za anesteziološku podršku, urađen je endoskopski pregled kolona do transferzuma, koji je očuvane triangularne građe. Sluznica sjajna, ružičasta, uredne vaskularne šare, aktivne peristaltike. Ceko-ascedentni kolon pun sadržaja. Descedentni kolon, očuvane haustralne građe, sluznica ružičasta, uredne vaskularne šare, aktivne peristaltike. Na 60tom centimetru, vidi se mali polip sa kojeg se uzima biopsija, te još jedan manji na suprotnoj strani u istom segmentu veličine oko 4 mm. Sigmoidni kolon izvijugan, očuvanog lumena, sluznica ružičasta, uredne vaskularne šare, aktivne peristaltike sa malim polipom na 30tom centimetru od analnog kanala, veličine oko 7 mm. Uzeta biopsija. Ampula rektuma postojanog lumena sa nešto sluzi. Sluznica glatka, sjajna, uredne vaskularne šare. Analni otvor očuvanog tonusa sfinktera sa hemoroidima gr I i II. Interesuje me šta može biti razlog zadržavanja hrane u ceko-ascedentnom kolonu i šta je Vaš predlog za dalje?

  Odgovoreno: 30. 09. 2015.
  • Poštovana,
   Šteta je što nije pregledano čitavo debelo crevo nego samo jedan deo. Nadam se da je bilo moguće, nađene polipe u celini otkloniti. Nakon dobijanja izveštaja histopatolške analize, biće potrebno uraditi kontrole koje ćete dogovoriti s vašim doktorom. Možda će tada biti moguće uraditi kompletnu kolonoskopiju. Pominjete "zadržavanje" u cekoascendentnom delu ovo što je nadjeno, nije razlog. On se traži upravo na tom delu koji sad nije bio dostupan.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #140626

  • Meni je radjena kolnoskopija, dijagnoza Dg Polypus col No ll. NHI gr l/ll nadjen polip oko 1 2 cm i proksimalnije jos jedan istih dimenzija debelo crevo je sa izrazenim zavojima i sa odlikama spasticnog kolona. Koja je to vrsta polipa i gde je ta izraslina lokalizovana, ne pise? Moje pitanje je da li ponoviti kolnoskopiju sa polipektomijom?

Ostavite komentar