1. Krv i sluz u stolici, alternative kolonoskopije

  Pitanje broj: #142016

  Od kada znam za sebe, mučim muku sa stomačnim bolovima. Kao maloj, pri nicanju zuba kažu mi da sam imala zatvor, takođe bila sam anemična pa su i dodaci gvožđa to takođe prouzrokovali. Opet, dete sam sa sela gde se jede dosta testa i jake hrane, a kao malokrvnoj uvek je bilo ono, samo ti jedi. Moj jedini porok je slatko, ne pušim, ne pijem kafu a od alkohola jedino al vrlo vrlo retko popijem crno vino ili pivo. . . Masno i svinjetinu ne volim, al po nekad je neizvodljivo preskočiti. Kada sam postala svesna sebe, recimo u pubertetu shvatila sam da imam i hemoroide. Moj problem se ogleda u tome da ja od recimo pola dana počinjem da osećam bolove i vrlo često su praćeni jakim nadimanjem, Često se desi da je stomak mek na dodir, ali takođe praćen bolovima. Tada nisam u mogućnosti da sedim i sagnem se bilo šta radim jer je baš bolno i imam utisak da će mi nešto pući. Radila sam test na prisustvo krvi u stolici, bio je negativan. Desi mi se ponekad krvarenje ali blago, tek da se primeti na papiru. Ponekad mi se desi i da me nešto probode u predelu kraja debelog creva. Stolice su normalne, ali sa prisustvom sluzi braonkasto narandžaste boje.  Strah od najgoreg me odavno prati, ali me nervira procedura dijagnoze, sto različitih pregleda i čekanja. Ja bih ako to može jednim pregledom da sve završi. Htela sam privatno (zbog anestezije) na kolonoskopiju al mi nije sve jedno zbog mogućeg oštećenja creva prilikom širenja. Da li postoji neki drugi ne invazivan metod detaljnog (kao kod kolonoskopije) pregleda debelog creva? Skener, magnetna i sl. Ako postoji da li se istim mogu videti jako male promene ili samo veće? Da li se može videti upala, divertikuloza, celijakija ako je imam i slični poremećaji ili oštećenja. Znam da se ne mogu uzimati uzorci, ali da li sve drugo osim toga može ili ima još nekih značajnih razlika? 

  Odgovoreno: 20. 11. 2015.
  • Poštovana,
   Sudeći po opisu vaših smetnji daleko najcelishodnije bi bilo da se javite na kratkotraujnu hospitalizqaciju u neki od velikih kliničko bolničkih centara. Malokrvnost koju pominjete govori o verovatno dugotrajnosti smetnji (koje ne moraju biti povezane s crevom). Bolovi, nadimanja promene u izgledu stolice upućuju na potrebu pregleda iste, kao i vrlo verovatno detaljniju laboratorijsku dijagnostiku a i endoskopije zbog dijagnostike zapaljenja i drugih bolesti.
   Nema pregleda koji bi u jednom aktu mogao da postavi definitivnu dijagnozu, diferencijalnu dijagnozu i terapiju, sve u jednom aktu. To je velika želja svih koji se bave medicinom, ali za sad je to samo nedostižni san. Prihvatite odgovarajući nivo neugodnosti koju dijagnostika nosi a koji su neuporedivo manji nego nekad.
   Pozdrav

Ostavite komentar