Celijakija bolest o kojoj se malo zna

U Srbiji se ne zna tačan broj obolelih od celijakije, nesposobnosti organizma da podnose gluten, odnosno belančevine u brašnu od pšenice, raži i ječma. Prema nekim procenama, takvih bolesnika je u Srbiji oko 70.000, a bolest još nije dovoljno poznata pa svi oboleli nisu registrovani.

Celijakija se javlja i kod dece i kod odraslih, podjednako obolevaju oba pola i za dobijanje te bolesti postoji genetska predispozicija. Prate je nespecifični simptomi, pa je bolest teško dijagnostifikovati.

Jedini mogući lek, koji osobama obolelim od celijakije omogućava normalan život, je striktna i doživotna dijeta bez glutena, a ukoliko se oboleli ne pridržavaju te dijete dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do brojnih komplikacija koje proizilaze iz poremećaja varenja i upijanja hrane.


Gluten je prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima, čak i u onim u kojima se njegovo prisustvo ne očekuje, u lekovima, pastama za zube, kozmetičkim proizvodima, pićima, kafi, čokoladi, bombonama...


Na sednici Grupacije proizvođača dijetetskih namirnica i Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Udruženja za celijakiju proizvođačima hrane je predstavljen znak prešarane pšenice, kojim će ubuduće biti obeležavana hrana, koja ne sadrži gluten.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Miljana 29.06.2009

    Imam celijakiju mada bih ja to pre nazvala alergijom na gluten. To su otkrili na meni sa 6 meseci i u pocetku sam drzala dijete ali vec 7 ili 8 godina jedem sve sto sadrzi gluten osim hleba kog vec iz navike ne zelim da uzimam ali ja zbog toga ne osecam nikakve tegobe. Da li je moguce da je moguce da ta bolest prestane? Mnogi kazu da traje do kraja zivota... Ali ja mislim da to kod mene nije slucaj. Pomozite... Ja bih da znam da li da se vratim dijetama jer ako nastavim ovako a imam celijakiju svesna sam posledica.


  2. Dijana 29.05.2009

    Na zalost, na jako malo namirnica ima znak precrtane psenice... A to bi pogotovo trebalo naglasiti na kozmetickim preparatima, pasti za zube... I ostalim stvarima na kojima nije toliko ocigledno da sadrze gluten. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde