Dermatitis herpetiformis Duhring

Uzrok nastanka


Etiologija bolesti još uvek nije dovoljno razjašnjena. Konstantan nalaz određenih HLA lokusa kod obolelih ukazuje na genetsku predispoziciju.

Klinička slika


Bolest se najčešće javlja između 2. i 4. decenije života i to dva puta češće kod muškaraca. Karakterističan je polimorfizam kožnih lezija, tako da se istovremeno nalaze eritemne (crvene) plaže, papule, urtikarijelni plakovi i vezikulo-bulozne (mehurovi) promene. Grupisane su, simetrično raspoređene na predilekcionim mestima, kao što su ekstenzorne strane ekstremiteta, abdomen, glutealna regija i ramena. Erupcije su praćene intenzivnim osećajem svraba i pečenja, koji su nekada prisutni i pre pojave kožnih promena. Nakon prskanja vezikula, zaostaju erozije koje epitelizuju bez ožiljka. Sluzokože skoro nikada nisu zahvaćene. Opšte stanje bolesnika je obično dobro. Česte su sekundarne infekcije i impetiginizacija (gnojna oboljenja kože).

Bolest se karakteriše stalnim remisijama i egzarcebacijama, traje godinama i sve je slabijeg intenziteta. Recidive mogu precipitirati akutne infekcije, a čak i emocionalni stresovi.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, patohistološkog nalaza, a potvrđuje se DIF (direktna imunoflorescenca) testom.

Lečenje


Centralno mesto u terapiji zauzima diaminodifenilsulfon (dapson). Terapijski odgovor je adekvatan i brz. Kod bolesnika koji ne mogu da se leče dapsonom, primenjuje se sulfonamidsulfapiridin.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Sabina 27.06.2013

    Radi se o djecaku koji ima 13-godina, vec jako dugo ima problema sa osipima koji traju po 2 do 3 sedmice i samo spontano prolazi, mislim da smo probali sve kreme koje dermatolozi mogu da daju bez ikakvih pomaka na bolje, cak je dugo primao steroide injekcije, , , ospi se manifestuje kao na pocetku su to obicne akne (bobuljice) koje se vremenom sire malo iznad nivoa koze i postaju velike, u sredini ima kao da ga je nesto ujelo okolo je bjelkast pa crveni krug, usi su odma ospu kao plikovi napuhani, jak svrbez, imao je biopsiju koze 2 puta i uputna dijagnoza je bila. . . . . Erythema exsudativum multiforme. . . Patoloski nalaz u oba slucaja je samo bio da moze odgovarati navedenoj dijagnozi, znaci nista odredzeno. . Djecak i dalje ima osipe intezivno i javljaju se po nekada i svako 2-3 mjeseca, sada trenutno je bio osut mjesec dana, proslo oko 20- dana i evo opet je pod osipom. . . Samo da napomenem da je osip na rukama do lakata nogama usima i licu, stomak i ledza nikada nisu bili osuti cak ni jednom jedinom puhicom. . . . Voljela bih da ako mozete da mi odgovorite! Hvala i pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde