Aktinomikoza (Actinomycosis)

Uzrok nastanka


Aktinomikoza je izazvana asporogenim gram pozitivnim anaerobnim bakterijama, prvenstveno Actinomyces israelii. Zbog svoje filamentozne strukture A. israelii  dugo je svrstavan među gljive. Pripada saprofitnoj flori čoveka i životinja i najčešće se nalazi u ustima, ždrelu i debelom crevu. Da bi se bolest manifstovala, A. israelii se mora naći u anaerobnim uslovima što se dešava najčešće pri povredama, ekstrakciji zuba, hirurškim zahvatima.

Klinička slika


Bolest se manifestuje u tri oblika: cervikofacijalni, torakalni i abdominalni.

Cervikofacijalni oblik manifestuje se promenama u predelu vrata u vidu tvrdih, tamnocrvenih infiltrata koji se raspadaju, apscediraju. Brojni apscesi se dreniraju preko fistula. Iz njih se secernira lepljiv, gnojav sadržaj neprijatnog mirisa, u kome se nalaze karakteristične sumporne granule. Promene zahvataju i kost.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike i mikrobioloških ispitivanja-dokazom druza (kolonije uzročnika) u gnoju, bioptičnom i aspiracijskom materijalu.

Lečenje


Lek izbora je penicilin G. Daju se visoke doze penicilina. Lečenje obično traje između 3 i 8 meseci. Kod preosetljivih na penicilin preporučuju se adekvatne doze tetraciklina, rifampicina, eritromicina. Hirurška terapija podrazumeva inciziju i drenažu apscesa i eksciziju fibroznih promena.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde