8 simptoma koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Svako od nas ponekad oseća neke simptome, ali ne odlazimo odmah kod lekara, jer dovoljno poznajemo svoje telo i znamo kada je bol posledica premeštanja nameštaja ili zalogaja previše koji smo uzeli.

Opasni bolovi su oni koji nisu tako intenzivni, pa ih ignorišemo, iako se možda radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

1. Probavna smetnja nakon konzumiranja masne ili pržene hrane 

Na primer, ono što se čini kao probavna smetnja nakon konzumiranja masne ili pržene hrane može biti žučna kesa koja pokušava da proizvede žuč kako bi svarila tu hranu. Medjutim, žuč ne izlazi zbog žučnog kamenca koji blokira izlaz i ono što osoba može osetiti jeste tup neodređeni bol ispod rebara na desnoj strani koji se može proširiti i do desne lopatice.

2. Bolovi u grudima

Bolovi u grudima mogu biti posledica upale pluća ili srčanog udara i zato kardiolozi upozoravaju da se srčane bolesti po pravilu javljaju kao nelagoda, a ne bol. Srčani bolesnici osećaju pritisak u grudima, a nelagodnost vezana za srčane bolesti može se manifestovati i kao bol u levom ramenu, ruci ili čeljusti.

3. Gušobolja i bolovi kod srčanog udara

Čajevi, med i tablete vam mogu ublažiti gušobolju, ali je dobro znati da i ona može biti jedan od simptoma srčanog udara, s tim da se taj simptom 12 puta više javlja kod žena nego kod muškaraca.

Gušobolja može biti rezultat bolova u prsima kod bolesnika koji su pretrpeli srčani udar zbog slabijeg dotoka krvi do srca.

Bolovi kod srčanog udara različito se manifestuju kod muškaraca i kod žena - 35 odsto srčanih udara kod žena prolazi neopaženo i mnoge žene ne prepoznaju suptilne znakove poput umora, mučnine i znojenja.

4. Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku se najčešće javljaju kao posledica gladi, nerviranja, probavnih smetnji ili lenjih crijeva. Osoba pri tom oseća bol ispod grudne kosti (sternuma), a pečenje može biti posledica čira, koji se aktivira ubrzo nakon unosa odredjene hrane.

5. Upala desni

Kada osoba pati od upale desni, moguće je da se radi o paradontnoj bolesti koja uništava tkivo desni i kosti koje drže zube. Simptomi poput bolova, krvarenja i lošeg zadaha mogu se pojaviti kada su hormoni u neravnoteži, na primer za vreme menstruacije, trudnoće, menopauze ili tokom uzimanja kontracepcijskih tableta.

Ako upala potraje duže od nekoliko dana, važno je potražiti pomoć stomatologa, jer u suprotnom osoba može biti izložena većem riziku od arteroskleroze, srčanog ili moždanog udara, neplodnosti i plućnih bolesti.

6. Jaki grčevi slični menstrualnim

Jaki grčevi slični menstrualnim, mogu ukazivati na endometriozu koja zahvata organe i može biti uzrok neplodnosti. Kod žena sa endometriozom veća je mogućnost od obolevanja od alergija, astme i imunoloških bolesti, ali jaki grčevi ne znače automatski da osoba ima endometriozu, što ginekolog može utvrditi metodom laporaskopije.

7. Promuklost

Promuklost prvo povezujemo sa prehladom ili se javlja kao posledica glasnog vikanja, ali ako promuklost traje duže od dve sedmice, može ukazivati na problem poput hipotireoze ili refluksa, na pojavu polipa ili kvržica koje, ukoliko se ne leče, mogu izazvati hroničnu promuklost.

8. Periferalna neuropatija

Stručnjaci ukazuju da mnogo ljudi boluje od dijabetesa, a da to i ne znaju niti im je bolest dijagnostikovana. Kod njih se kao jedan od znakova može pojaviti periferalna neuropatija - osećaj peckanja ili trnci u nogama i stopalima što može ukazati na oštećenje živaca.

U svakom slučaju, lekari kažu da je važno "osluškivati" svoj organizam i ići na redovne kontrole kod lekara, jer se u protivnom može potkrasti neka bolest koja se može prevenirati ili uspešno lečiti.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde