Udoban ležaj za zdrav san

Spavanje nije gubljenje vremena niti stanje bez svesti, već nužan proces za regeneraciju duha i tela. Zdrav i udoban san može vas preporoditi preko noći, ali samo ako je krevet - u kojem provedete trećinu života - udoban i prilagodljiv. Zapravo, krevet je star koliko i čovek, a razvijao se postepeno. Dok je njegov praiskonski prethodnik bio samo gola naslaga lišća, slame, mahovine i krzna, danas se konstrukcijom i ispitivanjem krevetnih sistema bave interdisciplinarne ekipe sastavljene od stručnjaka iz raznih područja.

Bacimo li blic - pogled kroz istoriju, videćemo da su drevne kulture cenile krevet kao izuzetan deo nameštaja. Grci i Rimljani provodili su na udobnim počivaljkama veći deo dana, dok su Germani i Slaveni dugo spavali na drvenim klupama. U ranom srednjem veku krevet dobija visoko uzglavlje, naslon i baldahin... U području nameštaja krevet zauzima važno mesto, pa su se stari majstori stalno domišljali kako da ga poboljšaju. Zahvaljujući novim materijalima i tehnologijama najveći pomak napravili su moderni konstruktori i dizajneri.
 
U sastav krevetnih konstrukcija dugo je carevalo drvo koje dobija ozbiljnu konkurenciju pronalaskom novih materijala. Javljaju se okviri od metala i plastike, menjaju se podloge i dušeci.

Dobar krevet mora delovati estetski, biti ugodan i dovoljno prostran. Mora držati pospano telo u prirodnom položaju, osigurati dobru raspodelu opterećenja površine, dobro provoditi toplotu i vlagu, osigurati pristup čistom vazduhu...

Odgovornost za ispunjenje zdravstvenih, antropometrijskih i upotrebnih zahteva preuzimaju proizvođači koji ih moraju pretočiti u tehnički rečnik brojki i mera. Naime, uzrok bolova u kičmi i teških glavobolja može biti loš krevet koji ne daje telu pravilnu potporu i ne omogućuje dobru cirkulaciju.
 
Revolucionarnu ulogu u krevetnoj industriji odigrala je kompanija Lattoflex čiji su stručnjaci dekadama istraživali krevetne elemente. Laboratorijsko testiranje i usavršavanje pojedinih sistema provodili su u saradnji s ortopedima i ostalim lekarima specijalistima, jer je za pravilan položaj kičme i zdrav san nužno uskladiti okvir, podlogu i madrac.
 
Krevet sa dobrim ležajem omogućuje potpunu relaksaciju mišića i prirodan položaj tela koje kroz san mora regenerisati telesnu snagu uz što manje utrošene energije. Svako pri spavanju bira najudobniji položaj, pa tu nema pravila. Za potpuni odmor spavač mora biti zaštićen od ambijenta, buke, svetla.

Dušeci

Telo je najosjetljivije na onaj deo kreveta koji je s njim u direktnom dodiru. Zato ležaj ili dušek mora imati prilagodljivu površinu i elastično jezgro kako bi pružio leđima pravilnu potporu i osigurao prirodne pokrete celom telu. Nije bitno da li je dušek tvrd ili mekan, već da pravilno raspoređuje masu tela koje se pritom potpuno rasterećuje. Zato je dušek najzahtjevniji proizvod moderne krevetne industrije.
 
Razvijene su brojne tehnologije koje omogućuju izradu zdravih dušeka prilagodljivih svakom telu. Dušek mora regulisati krevetnu klimu, omogućiti telu optimalnu toplinu, odvod vlage i propustljivost vazduha, a kad čovek ustane mora se vratiti u pravilan položaj. I presvlaka mora odgovarati specifičnim uslovima, jer higijenski podoban dušek mora biti lak za rukovanje i održavanje.

Stari dušeci punjeni morskom travom, pamukom, vunom… nisu bili elastični, skupljali su prašinu i ubrzo su nastajala udubljenja u sredini. To je otvorilo prostor novim materijalima, pa se danas pune različitim medijima koji su pri opterećenju podložni elastičnoj deformaciji. Takvi madraci zadovoljavaju moderne standarde dobrog spavanja i omogućuju anatomski ispravan položaj tela.

Veliku prekretnicu u konstrukciji dušeka unose elastične opruge koje omogućuju konstruisanje raznih kombinacija u ležajnom jezgru s punjenjem od biljnih, životinjskih i sintetičkih materijala.

Dečji dušek
Malo dete mora spavati na mekom dušeku od prirodnog lateksa ili džepičasta jezgra, na konstrukciji koja optimalno podupire građu dečjih kostiju. Za pravilan rast i razvoj bitna je redovna izmena leđnog i trbušnog položaja čime se izbegava krivljenje kičme, pospečuje razvoj glave i jačanje trbušnih mišića.

Dušek sa opružnim jezgrom konstruisan je od elastičnih opruga koje su obostrano pokrivene vunom obložene poliuretanskim sunđerom na koju dolazi sloj pamuka, a sve se pokriva stopostotnom pamučnom tkaninom.

Vrlo je tražen i madrac s džepičastom opružnim jezgrom - raskošno je opremljen cilindričnim oprugama ušivenim u tanke prozirne džepove prekrivene vunom. Preko toga dolazi sloj lateks - pene obložene slojem pamuka. Kao pojačanje na jednoj, zimskoj, strani je kvalitetna vuna, a na drugoj, letnjoj, pamuk. Kompletna konstrukcija presvučena je vunenom tkaninom ili stopostotnim pamukom.

Postoji i troslojni dušek sa srednjim slojem od lateksa koji je obostrano prekriven poliuretanskom penom. Ovom kombinacijom postiže se optimalna stabilnost, a i ta konstrukcija presvučena je stopostotnom pamučnom ili vunenom tkaninom.

Mada je dušek s opružnim jezgrom na elastičnoj podlozi u raznim kombinacijama već poznat kao zdrav krevet, svaki je čovek građen drukčije pa se traži individualni komfor, tako da idealan krevet ne postoji.
 
Danas raste trend primene biomaterijala, a sve su popularniji vazdušni i vodeni kreveti, koji ravnomerno podupiru spavačevo telo i prilagođuju se njegovim konturama.

Mnogi proizvođači kombinuju lateks i poliuretanski sunđer. Pritom posebnu pažnju posvećuju konstrukcijama koje su dobro klimatizovane, elastične i podesive.

Svi tipovi ležajeva novijih kolekcija nude se u dve klase, tako da se pravo rešenje može naći kombinacijom različitih materijala.

Tzv. perfolatex je sazdan od komora ispunjenih milionima vazdušnih mehurića otvorenih na površini. U kombinaciji s presvlakom od šišane ovčje vune dobija se odlično klimatizovan dušek. Dušeci od poliuretanske pene imaju specijalne kanale za ubacivanje i izbacivanje vazduha. Danas se proizvode i specijalni dušeci za alergičare s lateks-jezgrom obloženim sintetskim materijalima koji se ne troše i ne pružaju hranjivu podlogu za buđ kućne prašine.
 
Sintetski dušeci moraju imati osigurano provetravanje i odvod vlage. To se postiže umetanjem tzv. klima - vlakana od prirodnih materijala.
 
Dušek sa lateks - jezgrom ostaje trajno elastičan i ima odličnu promenu vazduha. Meku površinu osiguravaju debele klinaste lateks-ploče sa obe strane ležaja, preko kojih dolazi čista šišana ovčja vuna.

Dušek sa oblogom od prirodnih materijala smatra se zdravim, jer omogućava povoljnu klimu, ali sam po sebi neće vam popraviti zdravstveno stanje. Oštećenu kičmu ne može izlečiti ni najbolji ležaj. Zato je bolje govoriti o konstrukcijama i materijalima povoljnim ili korisnim za zdravlje. Npr. izraz dušek za diskuse pretrpeo je mnogo kritike. Taj bi pojam trebao klasifikovati poseban tip dušeka i izdvojiti ga od svih ponuđenih vrsta. Ako tražite dušek za diskuse, pretpostavljate da je tvrđi od ostalih, ali to ne znači da je posebno pogodan za diskuse i kićmu.

Pojmovi meko i tvrdo su relativni

Stokilaš može vrlo udobno ležati na nekom određenom ležaju, dok će lakši čovek na istoj konstrukciji imati osećaj kao da se popeo na brdo. I obrnuto, čovek od stotinjak kilograma propast će preduboko u ležaj predviđen za lakšega. Dakle, nema posebnog dušeka za diskuse, postoje samo oni koji se mogu dobro prilagoditi telu i kičmi.Medicinski dizajnirani lateks - jastuci gotovo su već zamenili stare klasične. Pravilno podupiru glavu i vratni deo kičme, čime se postiže pravilna cirkulacija koja je često uzrok jakih glavobolja usled lošeg položaja pri spavanju. Jastuci imaju zaštitnu antialergijsku presvlaku koja se jednostavno pere u mašini za pranje veša na 60°C.

Do pravog kreveta pomoću kompjutera

Problematikom odmora i spavanja bave se mnogi naučnici, somnolozi, ortopedi, reumatolozi, psiholozi, specijalisti za nameštaj, tekstil i još mnoga područja.

Rezultati dosadašnjih istraživanja potvrđuju kako vrsta dušeka, navike spavanja i način odmaranja utiču na oblikovanje kičme i pojavu nekih oboljenja. Zato je ispravan krevet preduslov za preventivu od oboljenja kostiju i kičme.
 
Mnoge kompanije kompjuterski ispituju krevetne konstrukcije, pa je to postalo i deo rituala pri kupovini kreveta ili dušeka u specijalizovanim salonima za prodaju krevetne opreme.

Tu se nudi niz prilagodivih krevetnih sistema, ali koje valja isprobati, jer i najobrazovaniji trgovac može pogrešiti u nekom detalju pokušavajući da standardizovan dušek prilagodi nestandardizovanom telu. Kombinacija ispitivanja na senzorskom ležaju i ankete o navikama spavača daje odlične rezultate. Kompjuter ne određuje samo tvrdoću i tip dušeka već i karakteristične tačke u kojima podesive konstrukcije u postelji moraju podupreti kičmu spavača.
 
Elektronski savetnik za krevete uzima u obzir sve zdravstvene aspekte, probleme krvotoka i sklonost alergijama kao i osnovne navike i životnu dob spavača.

Kad se kompjuter nahrani svim tim podacima, rezultat njihove obrade je prilično uverljiva i argumentovana preporuka za izbor kreveta po meri spavača. Ali, to je tek baza za izbor kreveta, jer tada dolazi na red probno ležanje.

Izmerenu masu tela kompjuter vrlo brzo prenosi na papir u obliku crteža profila ulegnuća i izračunava optimalnu razmeru pritiska na podlogu, odnosno dušek. Pritom je odmah vidljivo kako se pojačanjem pojedinih zona podloge može najbolje rasteretiti kičma. To deluje povoljno na diskuse i rasterećuje mišiće, što je nužan preduslov za dobar odmor i zdrav san.

Zglobni krevet

Kvaliteta življenja u starosti usko je povezana s komforom spavanja koji počinje s visinom kreveta - normalna visina je 45 cm, a za starije ljude najudobnija je oko 55 cm, jer se lakše seda, leže i ustaje. Naravno, pri spavanju je važan položaj tela i kičme. Osim toga krevet mora biti prilagođen ličnim problemima, pa se za starije preporučuje krevet sa zglobom, u kom se može jesti, citati i gledati televizija. Zglobni krevet je preporučljiv i astmatičarima, jer nema nagle promene iz ležećeg položaja u stojeći, što uzrokuje teškoće pri disanju. Pažljivim postupnim prebacivanjem leđa u međupoložaj te se teškoće mogu lako izbeći. Što se tiče klime, temperatura vazduha ne sme zimi biti ispod 18°C. Stariji ljudi lako ozebu i često se prehlade spavajući. Starinski debeli kreveti sa oprugama nemaju toplotnu izolaciju i nema dobrog odvoda vlage. Ugodnoj klimi pripomažu lagani pokrivači od paperja, posebno reumatičarima.

Krevet s dva dušeka

Bračni dvostruki krevet deluje raskošno, ali spavanje udvoje nije uvek ugodno. Različite navike mogu izazvati pravi mali noćni rat u postelji. Za miran san svakom treba slobodan prostor, jer se svaki pokret jednog spavača ne prenosi na drugog. Taj problem rešava dvostruki krevet s dva okvira i dva madraca, jer se jedno i drugo može prilagoditi potrebama i navikama pojedinog spavača.
Mogu se izabrati dušeci sa različitim stepenima tvrdoće, a posebno se mogu regulisati i podloge. Odvojen visok položaj glave dodatni je komfor, jer možete mirno spavati dok vaš partner udobno čita.

Standardi za dvometraše

Prosečna visina ljudi u industrijskim gradovima povećala se kroz poslednjih stotinjak godina za oko 25 cm. To su uslovile promene u ishrani, poboljšani uslovi rada i stanovanja, bolja preventiva protiv bolesti i savremene metode lečenja. Krevetna je industrija na to reagovala novim standardom, pa se lako mogu naći i kreveti za dvometraše. Ali, za visoke ljude nije problem samo dužina kreveta - bitan je i kvalitet. Loše držanje najizrazitije je kod visokih osoba, jer je duža kičma osetljivija i treba je dobro zaštititi, pogotovo noću. Samo krevet koji anatomski ispravno štiti kičmu garantuje optimalan položaj i dobar odmor u snu. Stoga pri kupovini imajte na umu da razlikom u ceni ne štedite, već zakidate onu idealnu trećinu života koju ćete provesti u skučenom krevetu.

Krevet kao terapija

Mnoge hendikepirane i invalidne osobe vezane za krevet ili kolica pate od neuroloških, ortopedskih ili urođenih bolesti. Dugo ležanje utiče na funkciju metabolizma, cirkulaciju, na rad urinarnog trakta, na telesnu temperaturu i san. Tu je presudan izbor pravog dušeka, pa medicinska literatura upućuje na terapiju vodenim krevetom koji konstrukciono osigurava bolju cirkulaciju i relaksaciju mišića, smanjuje opasnost od upale pluća i omogućuje dug san.

Vodeni krevet je velika pomoć pri nezi prerano rođene dece, kod ortopedskih deformacija, pri moždanom i srčanom udaru, traumama i povredama, a izuzetno povoljno deluje kod artritisa koji karakteriše jak bol i nepokretnost. Budućnost vodenog kreveta je zasigurno velika primena u gerijatriji. Čestim menjanjem položaja tela izbegavaju se bolovi i rane od ležanja, jer voda podjednako raspoređuje pritisak na telo.

Posteljina i pokrivači

Birajući pokrivač obratite pažnju na to da li je od prirodne vune ili od veštačkog vlakna. Pokrivačem se prema vlastitim potrebama reguliše toplota u krevetu. Žene i muškarci često imaju različit osećaj toplote. Muškarci su većinom hladni spavači, a žene topli. Za udobnost u krevetu treba se upravljati prema vlastitom osećaju i primereno tome nabaviti pokrivače i krevetnu posteljinu. Posteljinu i pokrivače treba takođe primeriti godišnjem dobu. Zimske prekrivke i posteljina moraju biti topliji od letnjih. Zanimljive su i rasprave o noćnoj odeći - da li je zdravo spavati bez ičega na sebi. Tu treba dati prednost higijenskim uslovima i održavanju povoljne telesne temperature, što uiče na popuštanje napetosti mišića, a kroz odeću telo dobija i potrebnu vlažnost. Pidžame i spavaćice moraju biti prostrane, od prirodnog, vunenog i pamučnog materijala. Kad kupujete novi krevet nemojte odmah posezati za onim koji vam se dopada na prvi pogled. Zatražite uzorak dušeka da vidite šta se u njemu krije, pa isprobajte kako leži na odabranoj podlozi. Krevet u spavaćoj sobi najintimniji je kutak domu u koji se povlačite kad ste umorni, pospani i loše raspoloženi. Zato vam mora pružiti potpunu udobnost. Ali on obeležava i vaš stil života, pa njegov smeštaj, izgled i dizajn otkriva vaše sklonosti, ali odaje i slabosti. Jer, kultura spavanja je okosnica kulture življenja.
 
Za razliku od obicnog prirodnog lateksa talalay - proces spada u sam vrh novih tehnologija, a proizvodi se korak - po - korak u šest faza:
 • mešanje - prirodni lateks se meša sa sintetičkim dodacima, sapunom i gumom u ohlađenoj vodi.
 • moduliranje - zatim se uliva u module koji u smeši stvaraju vazdušne kanaliće i ona poprima konačan oblik.
 • pranje - robotskim prenosom smeša se dovodi do mašine koja ispire sapun i daje joj čvrstoću.
 • sušenje - zatim se lateks-jezgra oblikovana u slojevima za dušeke ili jastuke suši dok potpuno ne ispari sva tečnost.
 • kontrola kvaliteta - gotova talalay-latex smeša prolazi strogu kontrolu kvaliteta ispitivanjem na devet pritisnih tačaka, kako bi se postigao strogi standard ispravne potpore tela po zonama kroz celi madrac.
 • proizvodnja - na kraju se komponirana jezgra režu i konstruišu se dušeci određene širine i dužine.
Talalay - latex je proizvod koji ima brojne prednosti pred prirodnim lateksom: prati nežno svaki pokret tela u snu i pravilno podupire glavu, ramena, leđa i ostale delove tela. Talalay - dušek je antialergijski, jer u njega se ne mogu zavući grinje niti bakterije. Ima prirodnu ventilaciju, pa je stalno svež, suv i hladan.

Talalay - latex dušeci kompanije Optimo sadrže perforisane ćelije koje omogućuju izuzetno dobro provetravanje i ponašaju se potpuno elastično u svim tačkama.
Zato je talalay - dušek idealno ortopedsko-medicinsko rešenje za zdravo spavanje.Vodeni krevet iz dana u dan dobija sve više poklonika, pa stručnjaci tvrde kako će u doglednoj budućnosti zameniti klasičan krevet.

Hidraulična svojstva vode pogodan su medijum koji ravnomerno podupire spavačevo telo, prilagođuje se njegovoj konturi, podjednako pritiskaju sve telesne zone i ne remeti cirkulaciju.
Vodena jezgra se ne mogu lako oštetiti, jer su zatvorena u čvrstu plastičnu ljusku. Spavačevi pokreti se prenose na vodu, što izaziva ljuljanje. Zato se u ležaj ugrađuju posebni elementi u obliku pregrada ili odvojenih vrećica, koji skraćuju ljuljanje i tako se dobija jače ili slabije prigušen krevet. Voda je smeštena u male, odvojene, ali zbijene komore, a okvirni sklop od sunđera ili materijala koji se može naduvati određuje visinu ležaja i njime se podešava čvrstoća.

Na prvi se pogled vodeni krevet ne razlikuje od klasičnoga, jer je jezgro ugrađeno u specijalni okvir i pokriveno presvlakom poput klasičnog dušeka, ali čim legnete otkrit ćete kako se u njegovoj unutrašnjosti krije nešto što izuzetno prijatno deluje na vaše opruženo telo.
 
Nova generacija vodenih kreveta austrijske kompanije Stillwater sleep - fresh pojavila se i na našem tržištu. Svi delovi kreveta prilagođeni su jedan drugom i čine ugodnu krevetnu klimu. Vodeni dušek ima okvir od penastog sunđera i prilagođen je ugradnji u standardne krevete. Voda leži u vreći od kvalitetne vinil-folije, napravljene od primarnih sirovina bez regenerata. Ima pet stepena umirivanja vodenog jezgra, a unutrašnja zaštita napravljena je od istog materijala kao i spoljna vreća. Spolja je presvučen pamučnom tkaninom sleep - fresh pojačanom na svim rubovima. Kod dušeka za bračni krevet ugrađuje se sistem dual s razdvojenim vodenim jezgrom, a i gornja presvlaka je podeljena u dva dela, tako da svaki spavač ima osiguran komfor.Lattoflexov sistem krevetnih podloga winx rezultat je dugogodišnjih istraživanja interdisciplinarnih stručnih timova sastavljenih od eksperata iz svih područja. Naime, trebalo je otkriti materijal i konstrukciju koja se može najbolje prilagoditi svakom pojedinom ljudskom telu i to tako da pravilno podupire svaki njegov deo. Sustav winx razrađen je u nekoliko varijanti krevetnih podloga, a sastoji se od perforiranih elastičnih visokoosjetljivih krilnih pločica koje leže na inovativnim torzionim oprugama učvršćenim na aluminijumske šipke. Winx - podloge se danas proizvode u nekoliko razrađenih oblika pločica i modifikovanih opruga.

 

Čim se pojavila prva podloga winx 100 izazvala je veliko zanimanje i uvela revolucionarne promene u konstrukciji krevetnih podloga. Nakon nje pojavila se dorađena winx 200, a nova konstrukcija winx 300 spada u sam vrh krevetnih podloga pokazala je tokom brojnih ispitivanja odlične rezultate. Osim što odlično funkcionišu winx-podloge zaista i lepo izgledaju, pa ne iznenađuje da su pobrale brojne nagrade za dizajn.
 
Taj multitorzioni opružni sistem sa bezbroj potpornih tačaka podupire svaki delić tela potpuno u skladu s njegovom ergonomijom.
 
Winx active massage je podloga s deset vibracionih opcija. Masaža se može programirati po pojedinim telesnim zonama - tako da možete npr. masirati ramena, leđa, bokove, noge... a aktivira se motorom.
Krevetni sistem lattoflex potpuno su usklađeni - za winx - podloge razvijeni su latex-dušeci posebne strukture, tako da celi ležaj pravilno podupire svaki deo ljudskog tela. Dušek je sastavljen poput kišmenog stuba i individualno se prilagođuje pritisku svakog tela ponaosob. Najnovija podloga winx 300 ima zglobni preklop u području leđa tako da se ležaj može podesiti u položaj koji vam odgovara - za spavanje, čitanje... a u tom krevetu možete i komforno doručkovati.

Uzalud vam ispravan dušek ako leži na lošoj podlozi. Krevetna podloga bitan je deo krevetnog sistema i mora odgovarati zadanim standardima. Dobra je samo elastična podloga koja pravilno raspoređuje prihvaćenu telesnu masu. Zato je daska, kao preporučljiva podloga za bolesnu kičmu medicinski neprihvatljiva, jer ne omogućuva njen prirodan položaj pri spavanju. Danas se najšešće mogu naći podloge od uslojenih drvenih daščica, ali postoje i razni patentirani sistemi od krilastih ili leptir-pločica koje leže na elastičnim oprugama i omogućavaju individualno podešavanje za pojedine delove tela.Austroflex - podloge od kvadratnih leptir - pločica imaju pet potpornih zona:
 • za glavu - uzdignuto uzglavlje od elastičnih daščica;
 • za vratni deo kičme - pločice;
 • za ramena čvrste sive-pločice;
 • za leđa mekane zelene;
 • za karlicu i noge - čvrste siveEbac - podloge izrađene su od eloksiranog metalnog okvira s antikorozivnom zaštitom i od elastičnih visokokvalitetnih višeslojnih daščica koje su postavljene u gumene amortizere što dodatno ublažuje bočno opterećenje, omogućuje potpuno opuštanje i anatomsko prilagođavanje tela. U nekim verzijama šest središnjih daščica ima dodatno pojačanje sa mogućom regulacijom težine kao i  mogućnost podizanja uzglavlja u dvanaest, a uznožja u pet položaja. Postoje i podloge EBAC s nezavisnim podizanjem uzglavlja i uznožja motorom sa niskonaponskom strujom.

Krevetnu klimu čini temperatura koja okružuje spavača, vlažnost i provetrenost dušeka

Idealna temperatura u tzv. krevetnoj praznini, između dušeka i pokrivača je 31 do 35° C. Zato dušeci i podloga moraju imati dobru toplotnu izolaciju i sposobnost apsorpcije vlage koja se oslobađa telesnom transpiracijom. Suva toplota je zdravija od vlažne vrućine, pa ako se zna da telo noću izluči oko pola litre tečnosti jasno je zašto je prisutnost vlage u krevetu bitan kriterijum.
 
Temperatura u spavaćoj sobi treba biti od 14 do 18° C, a na dobar san povoljno utiče i cirkulacija svežeg vazduha. Relativna vlažnost vazduha mora biti zimi oko 50, a leti oko 60 posto. Preniska vlažnost pojačava lučenje sluzi u nosu i grlu  i bronhima. Zato se zimi preporučuju ovlaživači vazduha u spavaćoj sobi, pogotovo ako imate centralno grejanje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde