Zaraza Norwalk virusom

Akutne bolesti digestivnog sistema su vrlo učestale u celom svetu. Procenjuje se da godišnje 5 miliona dece mlađe od 5 godina umre od akutnog proliva. Većina tih bolesti uzrokovana je virusnim infekcijama, koje često ostaju nedokazane.

Norwalk virus pripada grupi norovirusa, odnosno calicivirusa. Epidemije izazvane ovim virusima češće su u zimskim mesecima. Glavni put prenosa je feko-oralni, što najčešće znači nečistim rukama i predmetima kojima se zagadi hrana ili se direktno unose u usta. Retko je moguć i prenos vazduhom.

Od vremena ulaska virusa u organizam, do prvih znakova bolesti, obično prođe 24 - 48h. Virus se izlučuje u stolici i povraćanom sadržaju. U slučaju nepridržavanja osnovnih higijenskih pravila (pranja ruku!) virus može kontaminirati gotovo sve vrste hrane i vodu, pa se tako širi na druge ljude.

Epidemije se često javljaju u zatvorenim kolektivima kao što su bolnice, domovi za decu i starije osobe, posade brodova i vojska. Epidemije se najčešće same ugase nakon nedelju do dve trajanja.

Bolest obično počinje grčevima u stomaku, na šta se nastavlja povraćanje i proliv. Moguće je da se javi samo proliv ili samo povraćanje. Ređe se javljaju bolovi u mišićima, glavobolja i malaksalost. Proliv je srednjeg intenziteta, sa 4 - 8 stolica dnevno. Bolest traje 48 - 72h i prolazi sama po sebi, bez posledica.

Terapija se sastoji u nadoknadi izgubljene tečnosti i dijetalnoj ishrani, kao i za sve ostale akutne bolesti digestivnog sistema.

Sprečavanje širenja bolesti sastoji se u sprovođenju opštih higijenskih mera (pranje ruku, priprema nekontaminirane hrane i pi
  


Podeli tekst:

Dr Tatjana Nemeth Blažić je epidemiolog iz Zagreba. Zaposlena je u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde