Herpes labialis - groznica na usnama

Herpes labialis (herpes febrilis) – je veoma česta groznica. Može se pojaviti na usnama, nosu, ustima i obrazu. Uzrokuje ga herpes-virus tip 1. Herpes virus tip 2 obično uzrokuje infekciju na polnim organima. Oba virusa mogu uzrokovati pojavu plika na licu i polnim organima.

Način prenosa
Virus se širi dodirom ili preko zajedničkog pribora i posuda za jelo, žileta ili peškira.

Simptomi

• Na otečenoj crvenoj i bolnoj koži sa spoljne strane usta ili usne ili pored nje, javljaju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. labijalni-herpes

• Plikovi zatim puknu i vlaže, stvori se žuta krasta koja otpadne te ranica zaceli nakon 7 do 10 dana.
• Simptomi se mogu javiti 2 do 20 dana nakon što je organizam bio izložen virusu. Jedan do dva dana pre izbijanja plika na tom se mestu može osetiti svrab, bol i bockanje i peckanje.
• Prvu infekciju osim lokalnih, mogu pratiti i opšti simptomi zarazne bolesti - povišena temperatura, opšta slabost i uvećani limfni čvorovi na vratu; primarna infekcija, odnosno prvi kontakt s HSV (herpes simpleks virus) dogodi se obično u ranom detinjstvu i može proći čak i bez simptoma.
Nakon prve infekcije, virus ostaje u nervnim ćelijama i može se ponovno aktivirati periodično, uzrokujući ponovnu pojavu simptoma najčešće na istom ili približno istom mestu. Njegovo ponovno javljanje mogu potaknuti stres, temperatura, menstruacija ili sunčanje.
• Nosioc virusa može preneti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste.
• Osoba s labijalnim herpesom koja ima oralni seks s drugom osobom može kod te osobe izazvati genitalni herpes.

Lečenje

Herpes febrilis obično spontano prolazi bez posebnog lečenja. Postupci koji mogu ublažiti simptome su:
1. Odmarajte se. Možete koristiti lekove protiv povišene temperature i bola koji su dostupni u slobodnoj prodaji, ali treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Deci se mogu davati samo preparati koji su izričito njima namenjeni.
2. Plikove nemojte stiskati, ni grebati
3. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje dok su plikovi na licu
4. Dobro operite ruke pre kontakta s drugom osobom
5. Ako herpes febrilis često izbija, posavetujte se sa lekarom koji će vas uputiti da koristite neki antivirusni lek u obliku tableta i kreme – svrha je da se smanji učestalost ponavljivanja infekcija.

Upozorenje

Kad imate herpes febrilis izbegavajte dodir sa tek rođenim bebama i osobama koje boluju od ekcema kože jer su oni podložniji infekciji. Takođe, izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju oslabljeni imunološki sistem (osobe obolele od HIV/AIDS-a, osobe koje uzimaju lekove protiv raka ili za transplantaciju) jer virus tada može značajno ugroziti njihov život.

Infekcije virusom herpes simplex mogu imati ozbiljne komplikacije. Jedna od najtežih je inficiranje oka i moguć nastanak slepila. Ako osećate bol u oku ili primetite plikove blizu oka, odmah potražite lekarsku pomoć.

Članak je urađen u saradnji sa portalom www.zdravlje.hr

 


Podeli tekst:

Dr Tatjana Nemeth Blažić je epidemiolog iz Zagreba. Zaposlena je u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Dimitrije 06.02.2022

  Da li se može preneti groznica na usni tokom oralnog seksa


 2. naida 23.03.2020

  Imam uzasan herpes na čitavoj donjoj usni da li dobro što koristim pantenol mast?


 3. Jelena 07.04.2015

  Retko kad mi izlazi herpes, stvarno, ali sad mi je izasao na nosu. . I bas je tako kako ste opisali. . Prvo me peckalo sad me ponekad zasvrbi. . Moze li mi neko reci da l mogu u solarijum, da l to ista smeta ili ne? Hvala unapred: )


 4. DIJANA 23.12.2010

  Herpes mi izlazi vise puta godisnje koristila sam razne preparate. Najvise mi je pomogla mast gentamicin i propolis kapi koje sam mazala, mada i sirce koje mazem 1 dan kada mi izadje groznica


 5. dragana 05.09.2010

  Godinama unazad mi se jednom do dva puta godisnje pojavljivala groznica na usnama. Poslednjih par godina koristim aciklovir cim osetim da ce groznica izaci i zaista je efikasan. (do faze sa plikovima ni ne dodje!) sada vec par godina nisam imala groznicu na usnama. Ovog leta na moru su se pojavile vrlo slicne promene na kozi (sa manjim plikovima) ali na rukama i nogama. . . Imam utisak da je takodje herpes u pitanju ali nisam sigurna. . . Da li postoje slucajevi kod kojih se herpes pojavljuje i na drugim delovima tela?


 6. Bogunovic Slavica 05.03.2010

  Herpes dobijam redovno kada odem na more, posle nekoliko dana boravka. Ovakvo stanje dozivljavam svih dvadesetak godina, pa mi mnogi savetuju da ne idem na letovanje. Ne znam kako da se zastitim. Herpes mi izlazi samo u predelu usana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde