1. Pojava hemoptizije

    Pitanje broj: #133950

    Molim vas treba mi pomoć. U pitanju je moja majka koja je 1949 godište. Upućena je na pregled zbog nalaza na MSCT grudnog koša i abdomena gde je uočena promena u levom plućnom krilu promera oko 11x14mm posle pojave hemoptizije zbog čega je i pregledana od strane pulmologa. Inace unazad godinama hobp. postoji uvećanje glave pankreasa 43x26mm bez kalkuloze holeciste i lako dilatirani intrahepaticni zucni putevi. Lgl se ne vide. U lab lako povisena glikemija i masti bilirubin nije povisen. Hemoptizija prestaje nakon uzimanja Dicinona. Od tegoba pore iskašljavanja krvi ima dugogodisnju opstipaciju koju reguliše čajevima Bilax Čaj koristi najcesce. Apetit oslabljen, izgubila na teŽini 10 kg za par meseci. Ponekad ima tegobe u smislu gadjenja i nagona na povracanje. Nadimanje trbuha i ima gasove. Stolica godinama unazad neuredna. Nije bila crna, nije bilo sluzi i krvi. Uzima dosta lekova. Alkohol nikad nije konzumirala u životu. Ponekad ima jake bolove stomaka gde se bol prenosi na kako se njoj cini spiceve rebara. Jako je umorna, depresivna, nema snage. Abdomen u ravni g kosa mek palpatorno bolno neosetljiv mek jetra i slezina nisu uvecane. 

    Uradili smo tu markere cea nalaz je 2.59, ca 19-9 nalaz je 6,6 i cyfra 21 nalaz je 1.48. Upucena je da dopuni ispitivanja da uradi gastroskopiju i endo eho radi vizualizacije pankreasa i z. puteva i da uradi ginekoloski pregled kao i pregled dojki. Kao dijagnoza je napisano: pancreatitis chr/tu capitis. hobt. Ttu pulmonu l dex. hta. 

    Da li bi ste mogli pobliže da mi objasnite zdravstveno stanje moje majke i da mi na prost način kazete koja je njena dijagnoza jer latinske reci ja ne razumem?
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 21. 01. 2015.

Ostavite komentar