1. Tamsol upotreba

    Pitanje broj: #89866

    Molim doktora urologa da mi odgovori. Već 8 meseci pijem lek tamsol za prostatu, pio sam ga 3 meseca pa su mi urolozi produžili uzimanje za još 6 meseci ukupno 9. Da li mogu imati zbog tako dugog uzimanja leka bilo kakve posledice sa prostatom, seksualnom disfunkcijom, pojavom karcinoma ili bilo koje druge ozbiljene negativne posledice, izuzev kardiovaskularnih koje su spomenute u upustvu?
    Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 09. 11. 2011.
    • Poštovani,
      Tamsol -blokator alfa adrenergičkih receptora na glatkim mišićima prostate i vrata bešike
      smanjuje tonus navedenih mišica čime se dizuričke tegobe smanjuju. Ovaj lek ne deluje na
      volumen prostate. Zbog ovog efekta i uzgrednih propratnih dejstava, lek ne treba davati duže od šest meseci.
      njega treba kombinovati sa inhibitorom 5 alfa reduktaze /dutasterid a moze i finesterid/ sto je bolja
      varijanta jer ovi lekovi smanjuju volumen prostate.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #89866

    • Ранко Динић 19. 11. 2016.

      Poštovani, moja pitanja su:
      1. Dugo sam pio tamsol i zerlon; kontraindikaci: dobio sam ginekomastiju i impotenciju, već duže od 3 godine. Da li je to od zerlona i da li se posledice mogu eliminisati?
      2. Nvedite precizno koja je razlika između tamsola i betamsola? Duže od 10 dana pijem tamsol i osećam probode u predelu srca sa leve strane. Da li je to posledica terapije? 

      Unapred zahvalan

Ostavite komentar