1. Pitanje broj: #100191

    Molim vas za odgovor što je pre moguće. Već godinu i po dana se mučim sa neprijatnim nagonom za mokrenjem. Osecaj nelagodnosti i pritiska, golicanja. Konstantna potreba za mokrenjem koja varira. U nekim periodima se jako pojačava taj osecaj, u nekim smanji, ali nikada ne prestaje. Noću retko ustajem da mokrim. Preko dana zna da bude nezgodno. Ponekad je bešika zaista puna, a u nekim situacijama mogu da ispustim par kapi. Osećam u uretri neko golicanje, nelagodnost, tačnije kao da se nešto upali u u nioj ili ona sama i taj simptom je i najprisutniji.

    Ponekad i pritisak i blag bol u donjem delu trbuha, tačno iznad pubične kosti (na ultrazvuku je provereno da li se bešika u potpunosti prazni i sve je u redu). Moram da napomenem da sam obavila sve moguće analize, od ponovljenih urinokultura, sedimenta urina, krvne slike, pa čak i glukozu, briseva uretre na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, do kompletnog ginekološkog pregleda (3 različita ginekologa je obavilo pregled), vaginalnog i cervikalnog brisa i ultrazvuk bešike i bubrega, citologija urina. Svi rezultati su uredni, osim što je na ultrazvuku pronađena diskretna kalkuloza.

    Pokusala sam da pratim i kretanje simptoma tokom čitavog ciklusa, ali ne postoji neka izražena cikličnost u njihovom pojavljivanju. Promenila sam i vrstu uloška, isključivo nosim veš koji se otkuvava, pokušala sam da ispiram i sa kamilicom. Bezuspešno. Urađena je i cistoskopija na kojoj je pronađena blaga upala. Dati su mi da pijem razni antibiotici, prepisane su mi kao savet tople kupke i naturoplex od strane jednog urologa. Sve od ovog sam pokušavala, čak sam pila i velike količine uvin čaja i brusnice, ali nista od ovog nije dovelo do konkretnog poboljsanja. Ima dana kada sam mirnija, prođe nedelju, dve, pomislim konačno je bolje, međutim ipak se nelagodost u uretri vrati. Mišljenje drugog urologa koji prati situaciju smatra da ne treba nista da pijem, da jednostavno ostavim tako kako već jeste, prakticno da se mučim sa tim i smatra da vise i nema sta tu i da se uradi.

    Treći urolog, u KC mi je na osnovu simptoma rekao da je možda u pitanju intersticijalni cystitis i prepisao Cysta q 2x dnevno, koji sadrzi Kvercentin, doza 500mg. Medjutim, to ipak nisam uradila, jer mi je bilo neuobičajeno da se takva dijagnoza donese bez ikakvog pregleda i praktično samo nagadja da je to. Napominjem da do sad nikada nisam rađala, a u istom nekom periodu od kada su mi započeli problemi sa mokrenjem, pojavili su mi se i fibroadenomi. I imam 21 godinu. Šta bi moglo biti uzročnik ovom problemu, šta dalje da radim?
    Hvala.

    Odgovoreno: 29. 05. 2012.
    • Poštovana,
      Pošto je akademska medicina iscrpila sve metode lečenja, predlažem promenu načina ishrane i korišćenje
      suplemenata. Ja preferiram suplemente calivite.
      Ako ste za ovo zainteresovani, onda se javite na moj meil: bocokic@gmail.com
      Pozovite se na broj ovog odgovora.
      Ostala pitanja i odgovore iz ove oblasti možete pročitati na linku Urologija.
      Takođe, pročitajte i tekst na temu Nekontrolisano mokrenje.
      Pozdrav

Ostavite komentar