1. Neuralgija nervusa trigeminusa

  Pitanje broj: #17308

  Da li je moguće da, ukoliko je upaljen trigeminus, boli zub, tj. da reaguje strašno na sladoled i hladna pića? Moju djevojku je prvo zaboleo zub, pa naknadnim vadjenjem živca tog zuba, bol joj se pojačao i kao da je nešto pulsiralo na tom mestu. U zubu nije bilo upale, tj. gnoja u kanalu, a živac kao da je počeo sam da trune - to su reči njenog stomatologa.

  Moje pitanje je - da li je prvo nastala neuralgija trigeminusa iz neobjašnjivih razloga (pa da zub počne da sprovodi hladnoću i da boli kao posledica toga), ili je moguće da su joj oštetili trigeminus kada su vadili živac (pošto je išla više puta i u hitnu zbog bolova, pa su baš svi čačkali iglama po kanalu, uključujući i njenog stomatologa). Napominjem da se radi o gornjoj lijevoj jedinici, i da uzima Tegretol 400mg, i vitamine B kompleksa. To me interesuje zbog načina i dužine lečenja, jer doktori kažu da ako se zna uzrok neuralgije da je ona izlečiva uz pomoć lekova.


  Odgovoreno: 18. 12. 2008.
  • Poštovani,

   Vaše pitanje je komleksne sadržine, tako da ću pokušati da Vam najpre pojasnim neke stvari, a potom i dam konkretno rešenje. Neuralgija n.trigeminusa može biti idiopatska (gde je uzrok nastanka nepoznat) i sekundarna (najčešći uzroci su infekcije, traume i mehaničke povrede). Bol je jakog intenziteta, konstantan i reaguje na bilo kakvu provokaciju (hladno, dodir zuba, mehanička iritacija itd). Lečenje može biti medikamentozno i hiruško. Naravno da postoji izlečenje ukoliko se krene sa terapijom blagovremeno. Uloga targetola (karbamazepina) je u smanjivanju bola tako što dovodi do stabilizacije živčanih membrana i slabljenja električnih okidanja. Dok vitamini B komleksa potpomažu oporavak nerva. Dužina lečenja je individualna i ne može se precizirati sa tačnošću.


Komentari na pitanje: #17308

  • Pre 3 meseca su radjena dva zuba Pre dva meseca pa do sad krenuo je jak ostar bol u kosti vilice ispod tih zuba a nakon 7 dana bol u uhu i celoj vilici Ne reaguje na antibiotike rivotril i slabo na klasicne analgetike Bol se pojacava hodom i stajanjem i perkutono su bolni zubi koji su radjeni Stomatolozi tvrde da je neuroloski Neurolog i fizijatar tvrde da je od upale zuba Da li bol trigeminusa moze nastati nakon intervencije zuba? Da li zubi mogu boleti zbog trigeminusa i zasto bas ti radjeni zubi a ne ostali? Kome se obratiti za dalje lecenje?

  • Irena mitevska 20. 09. 2017.

   Koi je nacin lecenja trigeminusa kad je pacientkinja u drugom stanju (4ti mesec) ?

Ostavite komentar