1. Lingua plicata

  Pitanje broj: #53368

  Poštovani,
  Imam 20 godina i od malena imam ispucao jezik, pa me interesuje šta je uzrok, može li da se leči i da li je opasno? Ne pijem alkohol i ne pušim.

  Odgovoreno: 23. 02. 2010.
  • Poštovana,
   Ispucao jezik ili lingua plicata je anomalija jezika, vrlo često naslednog karaktera. Uzroci su nepoznati. Tokom mladosti subjektivnih tegoba obično nema, ali tokom starenja brazde se produbljuju pa počinje da smeta začinjena i topla hrana. Nemate razloga za brigu, nije opasna. Terapija je dobra oralna higjena, izbegavanje jako začinjene i ljute hrane, povremeno ispiranje usta blagim neiritirajućim sredstvima.
   S poštovanjem Dr Zaharijev Nataša,
   Pozdrav.

Komentari na pitanje: #53368

  • I moja drugarica i ja imamo takav jezik od kad znamo za sebe, i ne poznajemo nikoga sa takvim problemom. Nisam se puno brinula oko toga, a ona je isla kod lekara, i rekli su joj da je to sasvim normalno, samo sto je retka pojava: )

  • Moze li se ovo oboljenje (ili sta je vec) izleciti? Da se jezik vrati u normalno stanje?

  • dejan sajdel 06. 10. 2010.

   I ja od malena imam ispucao jezik, ne pušim ne konzumiram alkohol, redovno cistim jezk i perem zube sada imam 14 godina a jezik mi je još uvjek ispuca, da li znate koji su siptomi ispucalog jezika da li je opasno, da li mogu da popravim da mi opet bude normalan sa poštovanjem dejan.

Ostavite komentar