Lingua plicata

Lingua plicata ili lingua scrotalis je naziva za pojavu mnogobrojnih, različito oblikovanih i usmerenih brazda na dorzalnoj površini jezika.

Uzrok nastanka

Promena nastaje kao posledica poremećaja u embrionalnom razvoju, a nekada je i nasledna. Često je ova anomalija sastavni deo različitih sindroma. Slične promene mogu nastati na bazi deficita gvožđa, kod dijabetesa, akromegalije, alkoholizma, vitaminskog deficita, naročito B kompleksa.

Klinička slika

Promene se obično javljaju u 4. godini života i trajno perzistiraju. Klinički, naročito kod pritiska na jezik špatulom, vide se brojne brazde, duboke i nekoliko milimetara. Lingua plicata se manifestuje u produbljavanju brazda i zahvata celu površinu jezika. One predstavljaju idealno mesto za retenciju hrane i mikoroorganizama, što pogoduje nastanku infekcije, tako da jezik postaje hiperemičan i edematozan (crven i otečen). Nekada se zbog upale i upotrebe jakih začina javljaju bolovi i pečenje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Pošto je ovo razvojna anomalija lečenje se sastoji i održavanju higijene usta, a samim tim i sprečavanju nastanka inflamacije (zapaljenja).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Stanka Živković 07.04.2023

    Imam uzasan jezik,kao da je sav bukvalno izrezan ali takav mi je od rodjenja. Sta da radim 😔


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde