1. Simptomi shizofrenije

  Pitanje broj: #154243

  Poštovani,

  Sve je počelo sa paničnim napadom kada sam doživeo najstresniji događaj u mome životu. Tada nisam znao šta mi se dešava, proverio sam sve živo, vadio krv, išao srce da proveravam dva puta i sve je bilo ok. Hteli su da me posalju kod psihijatra ali sam ja to odbijao. Napadi su bili svakodnevni, ali sam na kraju uspeo da ih kontrolišem i samo povremeno mi se dešavaju u slabijem itenzitetu. Sada su počeli drugi simptomi. Osećam se kao da je ovo sve iluzija, kao da sam u snu. Stalno sam u nekim strahovima, pogotovo noću pred spavanje kada moram da ostavim tv da radi kako bih zaspao. Pre nego sto zaspem osećam jako veliki strah i od tog straha očekujem da ću oboleti od shizofrenije, i tako svaku noć. Sinoć sam pročitao, na primer, neku glupost da ovakvim stvarima upravlja đavo i da mi se zato ovo dešava, i ja sam naravno poverovao u to i nisam mogao da zaspem pa sam popio 1,5 mg bromazepama. Ne znam šta mi se dešava, da li sam oboleo od shizofrenije ili psihoze? Sve simptome imam koji na to upućuju, jedino što nemam nikakve halucinacije. 

  Odgovoreno: 10. 11. 2017.
  • Poštovani,

   Bilo bi važno da se detaljnije uzme anamneza i proceni Vaše stanje u direktnom kontaktu sa lekarom. Za dijagnozu shizofrenije ne vidim opravdanje, ali za pregled i razgovor sa stručnjakom da.
   Ako ste u Beogradu, možete se javiti na Klinički centar, klinika za psihijatriju, i traziti datum pregleda kod lekara VI odeljenja. Telefon za zakazivanje je 0113662092. Potreban je uput iz Doma Zdravlja.

   Pozdrav

Ostavite komentar