1. Konzumiranje alkohola nakon terapije orvagilom Alkohol i orvagil

  Pitanje broj: #151136

  Poštovani, 
  bila sam pod terapijom orvagilom 400 mg 3 puta dnevno 4 dana, zajedno sa orvagilom vaginaletama isto 4 dana jer mi je dijagnostikovana bakterijska vaginoza. Čitala sam da najmanje 48 sati po prestanku leka ne sme da se pije alkohol. Mene zanima da li je opasno ako se uzme ranije, jel toliko dugo ostaje u organizmu lek ili šta je u pitanju? Pitam jer imam neko veselje sutra pa bih popila čašu pića. A inače već je prošlo 24 sata, tačnije sada je vec 40 sati od zadnjeg leka. 
  Hvala unapred

  Odgovoreno: 02. 03. 2017.
  • Poštovana,
   izričito je zabranjena upotreba orvagyl-a sa alkoholom jer mogu nastati toksični metaboliti koji mogu dovesti do mučnine, tahikardije, glavobolje, pojačanog znojenja, bola u trbuhu, povraćanja. Da biste se zaštitili od takvih reakcija najbezbednija preporuka je ne konzumirati alkoholna pića za vreme i 3 - 7 dana nakon terapije antibioticima.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151136

  • Ja sam mislio da ce biti neko unutrašnje krvarenje ili nesto, mucninu povracanje bol u stomaku imam i kad pijem alkohol bez orvagila, tako da izdržace se

  • Poštovani,

   Završio sam terapiju sa Panklav 1000mg antibiotikom zbog problema sa zubom. Interesuje me nakon kod vremenskog perioda smem da pijem alkohol jer kod različitih antibiotika važe različiti vremenski intervali.

   Unapred zahvalan !

   Srdačan pozdrav.

Ostavite komentar