Farmaceut Iva Cvetković

farmaceut

Farmaceut Iva Cvetković, farmaceut

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 54

 1. Upotreba Xelex-a, Xanax-a, Ksalola
  Pitanje broj: #152311

  Poštovani,

  Koja je razlika između Xelex-a, Xanax-a i Ksalola? Koji od ova tri lijeka daju najbolji učinak?

  Odgovoreno: 07. 06. 2017.
  • Farmaceut Iva Cvetković

   Poštovani,

   Ovi lekovi su istog sastava, samo se razlikuju po proizvođaču. Samim tim mogu se razlikovati u kvalitetu izrade, i samim tim u bioraspoloživosti leka. Opet, može biti i individualno kako će ko odreagvati na lek. Ipak Xanax radi Phizer, pa je očekivano da deluje najbolje. Napominjem da ove lekove ne uzimate bez lekarskog saveta.

   Pozdrav

 1. Prekid terapije Bensendinom
  Pitanje broj: #143272

  Poštovani, 

  Želela bih da sa partnerom osnujem porodicu. Više od deset godina koristim Bensedin za smirenje, jer sam imala problema sa blažim paničnim napadima. Psiholog me je posavetovao da počnem sa upotrebom Bensedina i već godinama ga svakodnevno koristim. Mislim da sam psihički spremna da prekinem sa upotrebom leka, ali ne znam pravilan način prekidanja i plašim se da ne dođe do nekih posledica po moje zdravlje ukoliko bih prekinula da uzimanjem leka odjednom. 
  Da li biste mogli da me posavetujete kako da smanjujem dozu postepeno? Koristim Bensedin od 5 mg dva puta u toku dana. Uveče, pred spavanje, uzimam još 15 mg. 
  Hvala na razumevanju i pomoći.

  Odgovoreno: 28. 05. 2017.
  • Farmaceut Iva Cvetković

   Poštovana,

   Moj savet je da odete na pregled kod specijaliste jer ja nemam dovoljan uvid u Vaše stanje da bih Vam mogla savetovati da li ste spremni za obustavu leka. Svakako se doza leka treba postepeno smanjivati, dok ne budete psihičhi spremni da ga isključite. U tome Vam mogu podrška biti biljni lekovi.

   Pozdrav

 1. Poštovani,

  U velikoj sam neodlučnosti što se tiče upotrebe leka Presolol u trudnoći. 34. nedelja trudnoće mi je i moj problem su tahikardije koje su i pod terapijom Verapamila 3 do 4 x 80 mg i dalje 110 do 140. Pojedini lekari mi savetuju od 6. meseca još da predjem na Presolol da neće smetati bebi, a pojedini da će smetati i da uzimam Verapamil do porodjaja. 
  Koje je Vaše mišljenje? 

  Odgovoreno: 28. 05. 2017.
  • Farmaceut Iva Cvetković

   Poštovana,

   Propranolol se ne preporučuje u trudnoći i dojenju iz predostrožnosti. Zbog načina svog dejstva on može izazvati bradikardiju kod fetusa, hipoglikemiju i bradikardiju kod novorođenčeta i eventualno izazvati kardiopulmonalne komplikacije u postnatalnom periodu.

   Pozdrav

 1. Poštovani,

  Imam ulcerozni colitis već 8 mjeseci. Bolest je sada u remisiji. Liječnik mi je propisao Salfalk tbl 500 mg 2x2, i nastavljam ih piti i tijekom remisije.
  Da li ja mogu planirati trudnoću uz terapiju? Moj liječnik mi je rekao da mogu, da ove tablete neće naštetiti plodu. No ja ipak nisam sigurna pa mi je potrebno dodatno mišljenje. 

  Odgovoreno: 28. 05. 2017.
  • Farmaceut Iva Cvetković

   Poštovana,

   Ako je bolest u remisiji, onda se ne očekuje da pijete još dugo Salofalk. Da se razumemo, svaki lek je napoželjnije izbeći u prvom trimestru, pa i tokom cele trudnoće. Ali je konkretno Salofalk kontraindikovano uzimati u trećem trimestru trudnoće.

   Pozdrav

 1. Ishrana kod bolesti giht
  Pitanje broj: #144811

  Poštovani,

  Mom rodjaku od 26 godina otkriven je giht. Ima problema u vezi ishrane. Neki doktori mu kažu da su dozvoljeni mliječni proizvodi i jaja, a neki da su zabranjeni. Da li nam možete ukratko objasniti šta od namirnica je dozvoljeno, a šta zabranjeno? 

  Unaprijed hvala.

  Odgovoreno: 28. 05. 2017.
  • Farmaceut Iva Cvetković

   Poštovana,

   Osobe sa gihtom treba da održavaju normalnu telesnu težinu, izbegavaju alkohol i unosie dovoljnu količinu tečnosti (2 - 3 litre dnevno). Što se tiče ishrane, treba smanjiti na minimum unos namirnica bogatih purinima (crveno meso, divljač, masne ribe, piletina i iznutrice), naročito u akutnom napadu gihta. Jaja su preporučljiva i to u većim količinama jer su bogat izvor proteina, ali takođe ne u akutnom napadu. Meso treba da čini četvrtinu, a voće i povrće tri četvrtine dela obroka. Od povrća jesti sve, a u manjim količinama: spanać, mahunarke. Preporučljivo je uzimati sok od šargarepe, jabukovo sirće, sok od celera. Voće uzimati na prazan želudac, pola sata pre jela kako bi se najbolje iskoristile hranljive materije. Najviše se preporučuje grožđe.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 54 pitanja
Zakažite pregled kod Farmaceut Iva Cvetković