1. Višak kg posle porodjaja

  Pitanje broj: #160704

  Poštovani, 4 godine posle porođaja imam višak 5,6 kilograma i to sve u regiji stomaka. Da li predlažete neke tablete za mršavljenje? Čula sam za glakufaz xr 750.

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Glukofaž se prepisuje radi smanjenja rizika ili odlaganja nastanka dijabetesa tipa 2 kod odraslih ili osobama sa znatno povišenom telesnom masom ili predijabetesom. Takođe, ne preporučujem nikakve tablete ili suplemente za mršavljenje jer su to pomoćna sredstva. Ono što preporučujem i što će dati trajne i održive rezultate su fizička aktivnost i izbalansirana ishrana.

   Ukoliko želite da skinete kilograme sa stomaka i drugih delova tela, a niste fizički aktivni, predlažem za početak trening snage, kod kuće ili u teretani, u kombinaciji sa kardio treningom, 3 puta nedeljno u trajanju od 60 minuta. Prema preporuci Američkog koledza za sportsku medicinu, za optimalno zdravlje, potrebno je da se upražnjava neki vid fizičke aktivnosti 5 puta nedeljno u trajanju od 30 minuta. Kada bi to gledali kumulativno dolazimo do zaključka da je to 2,5 sata na nedeljnom nivou, što ćete se složiti, nije mnogo vremena.

   Prvi korak ka promeni u načinu ishrane je zamena rafinisanih i obrađenih proizvoda takozvanom “celom” hranom. Drugim rečima, treba izbegavati hranu iz kutija, kesica, konzervi i druge ambalaze i kupovati proizvode u prirodnom obliku.

   KONKRETNO TO ZNAČI DA TREBA DA IZBEGAVAMO:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd.)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

   SVE GORE NAVEDENE KATEGORIJE NAMIRNICA TREBA ZAMENITI SLEDECIM NAMIRNICAMA:

   - meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama

   - brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, paradajz, luk, cvekla i ostalo povrće

   - maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline

   - orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica..)

   - krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, ovsene pahuljice, heljdine pahuljice, grašak, boranija, pirinač itd

   Da biste napravili trajne promene i rezultate ne krećite u radikalne promene, već korak po korak. Nemojte odmah uskratiti sebi sve. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po ovim preporukama. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Benefiti su mnogobrojni, a dovoljno je reći da ćete se osecati drastično bolje u svojoj kozi.

   Primenom ovih saveta rešićete se viška sa stomaka i ostalih delova tela.

Ostavite komentar