Dijabetes tip 2 može da se kontroliše


Suviše veliko snižavanje nivoa dijabetesa 2 je isto tako rizično kao i ostavljanje na previsokoj vrednosti, zaključili su britanski stručnjaci s Kardifskog univerziteta.

Oni su takođe utvrdili da, ljudi kod kojih je dijagnostikovan dijabetes tipa 2 koji koriste insulin da bi šećer snizili do gotovo normalne vrednosti, bili su pod 50 odsto većim rizikom od smrtnog ishoda tokom trajanja studije, u odnosu na ispitanike koji su koristili kombinaciju oralnih lekova, kao što su " metformin" i "sulfoniluera", preneo je Rojters.

Kardifski stručnjaci, međutim, napominju da je ta pojava možda posledica činjenice da su osobe kojima je potreban insulin često starije i bolesnije od onih kojima su dovoljni oralni lekovi.

Opšti zaključak studije je da je najbezbedniji tretman dijabetesa 2 uzimanje tableta koje povećavaju osetljivost organzima na insulin, kada se kombinuje određeni način ishrane i fizička aktivnost, i da bi lekari trebalo da se trude da pacijente održe na takvom tretmanu što je duže moguće.

Ovakav zaključak suprotan je tradicionalnom učenju da lekar treba da se potrudi da šećer pacijenta snizi koliko god je to moguće.

Kardifska studija je poslednja u nizu koje su se bavile pitanjem da li agresivan tertman da bi se ostvario gotovo normalan nivo šećera u krvi dijabetičara može da spreči neke od najvećih rizika šećerne bolesti, kao što su infarkt i šlog.

Istraživanje pod skraćenim nazivom ACCORD, koje je sponzorisala vlada SAD, je čak obustavljeno februara 2008. jer se desilo da je među ispitanicima na intenzivnom tretmanu bilo 20 odsto više smrtnih slučajeva nego među onima koji su lečeni umerenijim sredstvima.

Dijabetes tipa 2, često nazivan i dijabetesom odraslih, je česta bolest u kojoj dolazi do nesposobnosti organizma da na pravi način iskoristi šećer i insulin - supstancu koju proizvodi pankreas da bi smanjila nivo šećera u krvi nakon obroka.

Dijabetes u svetu poprima epidemijske razmere - procenjuje se da od njega boluje 180 miliona ljudi, a pod naročito velikim rizikom da od njega obole su gojazne osobe pa se veruje da će narednih decenija, zbog sve učestalije gojaznosti, biti i sve više šećeraša.

U kardifskoj studiji analizirane su veze između stope smrtnosti i nivoa šećera u krvi kod gotovo 48.000 britanskih pacijenata starijih od 50 godina, koji su lečeni od dijabetesa 2 između 1986. i 2008. godine.

Utvrđeno je da su kako oni sa najvišim, tako i oni s najnižim vrednostima šećera, pod povećanim smrtnim rizikom - za 79, odnosno 52 odsto. Najmanji rizik od smrti registrovan je kod pacijenata sa nivoom šećera od oko 7,5.

Takođe je, konstatovano da je rizik od smrtnog ishoda kod osoba na insulinu bio 49 odsto veći nego kod onih koje su lečene tabletama.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde