Oprez sa antioksidantima


Proizvodi sa visokim sadržajem antioksidanata mogu štetno da utiču na zdravlje, ukoliko se konzumiraju u velikim količinama, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Kanzasu.

Ovi naučnici su utvrdili da obilje takvih proizvoda u ishrani može da izazove disbalans između količine antioksidanata koji usporavaju oštećenje mišića i drugih organa pod dejstvom oksidacije, i prooksidanata koji ove procese ubrzavaju.

U eksperimentima sprovedenim na životinjama, koje su dobijale različite doze antioksidanata, istraživači su pokušali da razjasne na koji način može da se poboljša dopremanje kiseonika u mišiće u vreme fizičke aktivnosti.

Eksperiment je pokazao da u nekim slučajevima antioksidanti pogoršavaju mišićne funkcije i povećavaju osećaj zamora. Ovakva reakcija nastupa zbog toga što antioksidanti prigušuju ključne signale neophodne za efikasno funkcionisanje mišića.

Stručnjaci savetuju uzdržavanje od upotrebe proizvoda sa povećanom količinom antioksidanata sve dok se naučno ne dokaže kako ovi inhibitori oksidacije deluju na fiziološke sisteme organizma.

Široko je rasprostranjen stav da antioksidanti mogu da spreče razorno delovanje slobodnih radikala na ćelije živih organizama i tako uspore proces starenja. Mnogobrojna istraživanja, međutim, nisu potrvdila ovu hipotezu, navodi internet portal Kompulenta.ru.

Antioksidanti se prvenstveno nalaze u raznom svežem voću, a posebno bogati ovim supstancama su borovnice, grožđe, oskoruše, ribizle, šipak... Od pića se izdvajaju crno vino, zeleni i (u manjoj meri) crni čaj.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ranko 24.02.2010

    Dr patrick flanagan dobio nobelovu nagradu za microhydrin, najjaci poznati, antioksidant na svetu. Kako to da u ovom tekstu pise da nije dokazano dejstvo antioksidanata na slobodne radikale? Http: //www. Oralchelation. Com/microhydrin/microhydrin2. Htm


  2. Jelica 01.02.2010

    Tekst je totalno zbunjujuci, haoticno napisan. Svima nam je jasno da u nicemu ne treba preterivati, pa ni u antioxidantima. Voce i povrce, okosnica zdrave ishrane, bar do sada. Volim kada procitam neku novinu vezanu za zdravlje, ali ovo je bezveze.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde