1. Zbog čega se gojim kada ne jedem puno

  Pitanje broj: #159247

  Poštovani, Piše vam jedna jako očajna žena. Ugojila sam se u poslednjih godinu dana čak 15 kg. Trenutno imam 78 kg i visoka sam 173cm. Ovoliko kilograma sam imala pre 15 god. Posle mog porođaja. Najviše me zabrinjava razlog zbog kojeg se gojim, inače imam endometriozu i pre 2 god odstranjen mi je levi jajnik. Ja stvarno jako slabo jedem i svi su u čudu u mojoj porodici odakle mi te kile, niti mi polazi za rukom da ih se rešim. Jako sam nesrećna i nemam nimalo samopouzdanja, jer sam žena koja vodi računa o svom izgledu i ne mogu više da slušam pitanja kao "što si se ti tako ugojila?".  Moje pitanje je da li se gojim usled nekih hormona ili treba da prestanem da jedem i ovo malo što jedem. Inače i vežbam kući uz tv.  Nisam ni na kakvoj terapiji lekovima. Ali se svaki mesec gojim. Šta da radim molim za Vaš stručni savet.

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   prvo što treba da uradite je da u laboratoriji odradite analizu svih hormona i krvnu sliku. Takođe da uradite ogt test radi otkrivanja eventualnog poremećaja u metabolizmu šećera, stanja predijabetesa ili dijabetesa. Na osnovu rezultata možemo zaključiti da li je hormonski disbalans jedan od faktora dodavanja telesne mase.

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom predstavljaju najveću grešku u trajnom gubljenju kilograma. Posle izvesnog vremena na niskom kalorijskom unosu naše telo prelazi u ODBRAMBENI MOD i gasi ili svodi na minimum sve druge fiziološke procese (reproduktivnu funkciju, nervni sistem, snižava se bazalni metabolizam, narušava hormonski balans itd.).

   U ODBRAMBENOM MODU potrošnja masti je svedena na minimum, a akumulacija masti je na maksimumu jer je mast glavni izvor energije.

   I došli smo do logičnog objašnjenja zašto je veliki kalorijski deficit u dužem vremenskom periodu kontraproduktivan i zašto umesto da smanjujemo masne naslege mi akumuliramo ili u najboljem slučaju održavamo isti nivo. A da zlo bude još veće ovo je najblaža posledica. Mnogo veća posledica usled ovakvog načina ishrane je narušavanje hormoske ravnoteže i generalno otvaranje vrata za razvoj brojnih bolesti.

   Zaključak je da ne treba gladovati, već se pridržavati principa izbalansirane ishrane i optimalne fizičke aktivnosti (4 puta nedeljno 40 – 60 minuta).

   Uz dobro isprogramirani plan treninga i ishrane i u saradnji sa lekarom, ukoliko postiji neki zdravstveni problem, siguran sam da trajno možete smanjiti telesnu masu.


Ostavite komentar