Endometrioza

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo tkiva sluzokože materice (endometrijuma) van šupljine materice. Ovakvo tkivo se ponaša isto kao i tkivo koje je lokalizovano u materici, tj. u svakom ciklusu raste, buja i krvari. Dok endometrijum koji je u šupljini materice može slobodno da raste i razvija se, na drugim mestima vrši pritisak na okolne strukture, pa izaziva kako kratkoročne tako i dugoročne poremećaje (sterilitet).

Uzrok nastanka

Postoji više teorija o nastanku endometrioze.
Jedna od njih pretpostavlja promenu normalnih ćelija potrbušnice u ćelije endometrijuma. Druga teorija pretpostavlja izlazak krvi i ćelija endometrijuma kroz jajovode tokom menstruacije te njihovo nasađivanje po trbušnoj šupljini. Kako postoje poremećaji imunološkog sistema kod žena koje boluju od endometrioze, postavljena je i autoimuna teorija - teorija po kojoj bolest nastaje kao reakcija imunoloških ćelija protiv vlastitog organizma. Nasledni faktori su takođe važni jer u krvnih ćelija postoji veća verovatnost obolevanja. 

Klinička slika

Od simptoma karakteristični su jaki bolovi pri menstruaciji, koji se mogu pojačavati do nepodnošljivosti, zatim jače ili slabije bolove u donjem delu trbuha izvan menstruacije, jaka menstrualna krvarenja i jaki bolovi u zadnjem vaginalnom svodu pri polnim odnosima i pražnjenju creva. Endometrioza postoji samo u doba polne zrelosti. Ona nikada ne postoji pre puberteta i uvek se svršava u klimakterijumu. Uzrok je u oba slučaja nedostatak ovarijalnih hormona (ekstradiol).
U doba polne zrelosti nalazi se u oko 25 do 50 posto žena gde je endometrioza urasla, zapušila i tube i uzrokovala prirodnu neplodnost.
Endometrioza u mokraćnoj bešici upućuje nas kod polakizurie (česti pozivi na mokrenje), koji nastaju tri do sedam dana posle menstruacije i koji se održavaju skoro do pred kraj menstruacije. Cistoskopijom se razrešava ova dijagnoza (plavkasto - crvena žarišta u bešici). Tegobe od endometrioze za vreme trudnoće skoro uvek iščezavaju i duže vreme posle toga više ne nastaju.

Dijagnoza

Veća žarišta endometrioze i cista mogu da se vide ultrazvukom, a manje promene otkrivaju se laparoskopskom metodom

Lečenje

Endometrioza se leči ili hirurškim putem ili lekovima. Počinje se primenom analgetika kao što je ibuprofen ili naprosyn, koji se propisuju s obzirom na prisutne simptome, bez konačne dijagnoze. Kod blažih tegoba često je efikasna hormonska terapija. Pošto endometriozu u mnogim slučajevima podstiče višak estrogena, koji obnavljaju sluznicu, lekari često prepisuju gestogene. Gestogeni degradiraju ćelije sluznice materice, atrofiraju ih. Najzad svo tkivo propada. Od lekova iz ove grupe su primolutnor i orgametril. Ovo lečenje kod težih oblika endometrioze može potrajati i pola godine. Kod određenih slučajeva endometrioze terapija je isključivo operativna.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Vesna 24.09.2012

  Imala sam čokoladnu cistu na desnom jajniku i odradila laparoskopiju. Nisam dobila nikakve upute, Šta treba da radim dalje?


 2. Jasmina 16.09.2010

  Pre 6 godina sam lečila endometriozu Zoladeksom pošto nije moguće da se hirurškim putem ukloni. Od tada nisam išla na ponovne laparaskopije tako da ne znam kakvo je stanje. Imam 45 godina i znaci skorog klimaksa su prisutni. Da li mogu imati neke teže životne posledice?


 3. Maja 01.11.2009

  Ukoliko vam je dijagnostikovana endometrioza najbolje je da to rešite operativnim putem. Imam 32 god i do sada sam 2 puta operisana zbog istog problema. Prvi put kada mi je bilo 27 god. Prije toga sam prošla kroz pakao zbog mog stanja. Nakon operacije koristila sam Zoladeks, u trajanju od 8 meseci. To je bolan postupak - ogromna injekcija koju dobijate u stomak svakih 28 dana. Ona vas treba dovesti u stanje klimaksa tako da nemate menstruaciju. Sve sam to prošla i skupo platila uz obećanje 100 postotnog izlečenja. Od novembra prošle godine počeli su mi se javljati bolovi oko pupka tokom noći- jako intezivni, nevezano za menstruaciju. Ponovno mi je dijagnostikovana endometrioza, Pre mesec dana bila sam na drugoj operaciji.  Pitala sam doktore da li prvi put posao nije odrađen dobro i saznala sam da  nema uzroka nastanka. Nema lijeka osim operacije jer se endometrioza u toku života može pojavljivati jednom, a može i do 20 puta. Sve do klimaksa odnosno do kada ne izgubite menstruaciju. Sada sam dobro - opet laparaskopija jako brz oporavak za 7-8 dana kao da nista nije ni bilo.


 4. NM 11.09.2009

  Veoma lepo i razumljivo objašnjeno stanje endometrioze. Mislim da svako ko ima pomenute simptome može bar okvirno da definiše svoje stanje. Imam 40 godina, dva porođaja i zadnjih 5 god. osećam ove simptome. Rođena sestra se lečila od steriliteta i ustanovljeno je da ima endometriozu materice. Nakon operacije bolest je nestala i ubrzo je zatrudnela. Ja takođe imam stravično jake menstrualne bolove sa pojačanim krvarenjem i rečeno mi je prošle godine da imam endometriozu. Nisam dobila redovnu terapiju osim analgetika po potrebi (flugalin, rapten-k). Međutim bolovi su toliko jaki, tako reći nepodnošljivi. Živim u Kikindi i ne mogu se pohvaliti da mi je neko od ginekologa mogao pomoći. Tri lekara su me ultrazvučno pregledala i naravno dala tri različite dijagnoze. Kome verovati? U velikoj sam nedoumici, kome se obratiti za pomoć, bez obzira gde i u kom mestu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde