Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79964)

  1. Postovani dr, pre 6 meseci sam ubrizgala u gornju usnu nesto manje od 1cm3 hijaluronske kiseline;2 meseca nakon ubrizgavanja usna mi je jako otekla i to je trajalo 2-3 dana,tada sam samo stavljala led.To se isto desilo i pre nekoliko dana,evo 6 meseci nakon ubrizgavanja, opet mi je usna jako bila otekla,ali sada je prilicno spalo posto sam po preporuci dr dermatologa (jer nisam u mogucnosti da se obratim doktoru koji je to radio)pocela piti antibiotik.Napominjem da je ovom otoku usana u oba slucaja prethodio virus gripa i temperatura.O cemu se to radi kod mene, da li o nekom imunoloskom problemu,infekciji, da li je potrebno neko dodatno ispitivanje ?Sta da radim ako se to opet ponovi?Hvala

    Odgovoreno: 11. 06. 2008.
    • postovana sladjana,
      ubrizgavanje hijaluronke kiseline u usne je u principu intervencija koja ne bi trebala imati nezeljene reakcija koje ste vi naveli. Medjutim retko je moguce da se pojavi reakcija pracena otokom u stanjima pada imuniteta (virusna infekcija i temperatura) ako postoji sklonost organizma za alergijskim reakcijama na ubrizgani materijal licno smatram da se nece vise javljati otok na usnama jer se hijaluronska kiselina u principu resorbije za vreme 6 do 9 meseci. Ako planirate ponovno uvecavanje usana, predlazem vam da ne primenjujete hijaluronsku kiselinu nego neki drugi preparat.

  1. Problem hrkanja
    Pitanje broj: #6411

    Koja od specijalističkih grana i na koji način rešava problem hrkanja?

    Odgovoreno: 09. 06. 2008.
    • Problem hrkanja je veoma veliki, naročito za onog ko sluša hrkanje. Hrkanje nastaje zbog problema sa mekim nepcem i postoje velike studije koje su pokušale da nadju razloge hrkanja i način lečenja. Najkonpetentniji specijalisti za taj problem su otorinolaringolozi.

  1. Postovani,planiram da pocetkom sledeceg mjeseca operisen nos.Imam jaku devijaciju i najveca briga mi je izbor odgovarajuceg plasticnog hirurga.Mozete li mi reci nesto vise o mogucim komplikacijama i ko bi u Crnoj Gori bio najkompetentniji za ovakav zahvat,ako ste upoznati sa radom crnogorskih doktora.Unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 09. 06. 2008.
    • postovani milane,
      operacija deformiteta nosa i nosne pregrade je vrlo kompleksan azhvat koji zahtijeva dobru procjenu stanja hrskavicnokostanog skeleta spoljasnjih dijelova nosa ali i nosne pregrade.Za kompletnu procjenu potreban je pored klinickog pregleda i snimak paranazalnih supljina (sinusa) na kojem je moguce sagledati stanje nosne ppregrade.Sto se komplikacija tice one su brojne i mogu se svrstati u lakse tj formiranje krvnih podliva oko ociju, otezano disanje na jednu nozdrvu i teske (produzeno krvarenje  ili deformitet na korijenu nosa)Na drgi dio vaseg pitanja ne mogu odgovoriti jer zaista ne znam kolege plasticne hirurge u Crnoj gori

  1. Zanima me da li postoji način podizanja grudi i uklanjanja strija bez hiruškog zahvata

    Odgovoreno: 08. 06. 2008.

    • Uklanjanje strija sa dojki i podizanje grudi ne mogu se uraditi bez hirurškog zahvata.

      Operativni zahvat moze biti uradjen tako da se uklone strije i podignu dojke ili da se ako je potrebno pored te operacije uradi i implantacija silikonskih proteza. U zavisnosti od izraženosti spuštenosti dojki primenjuju se različiti operativni zahvati i veličina reza na koži kao i ožiljka naravno zavisi od primenjene operativne tehnike.


  1. Šta moze da se koristi od krema i gelova, da bi se ublaili ožiljci posle skidanja mladeža?

    Odgovoreno: 07. 06. 2008.
    • U pitanju koje ste poslali nije dato dovoljno informacija o izgledu ožiljka koji je ostao posle hirurške intervencije. Važno je znati da formiranje ožiljka i njegov defnitivni izgled mogu biti procenjeni tek posle 3 do 4 meseca koliko je potrebno da ožiljak sazri.

      Prva mogućnost je da je ožiljak tvrdji i grube površine, iznad ravni kože. Potrebno je primenjivati pomoćna lekovita sredstva na bazi enzimskih preparata (contractubex, Jomelop E, thyomucase) Za svaki od navedenih preparata postoji način aplikacije i potrebno je obavestiti se o tome uz konsultaciju i pregled lekara.

      Druga mogućnost je da ožiljak posle operacije  ima izgled istanjene kože i da je razvučen.  Korekcija takvog ožiljka preparatima je nemoguća nego je u glavnom potrebna korektivna operacija.

Prikazano 1966-1970 od ukupno 1972 pitanja