1. Oticanje desne noge

  Pitanje broj: #164154

  Mom suprugu već neko vreme otiče cela desna noga, od stopala skroz do gore. Ne koristi nikakvu terapiju, nema otkrivenih oboljenja. Inače je zdrava osoba ili bar tako mislimo, ide redovno na sistematske preglede koji su za sada uredni. Ujutru otoka nema ili je znatno manji. Po ceo dan radi i na nogama je.

  Odgovoreno: 03. 10. 2019.
  • Noge mogu oticati iz više razloga: uzrok može biti u samim dubokim venama nogu, koje mogu biti oštećenih zalistaka. Bitno je da se noga pažljivo pregleda, ustanovi da li se radi o testastim ili elastičnim edemima, da li postoji razlika u lokalnoj temperaturi leve i desne noge, da se pažljivo ispalpiraju svi periferni arterijski pulsevi, na obe noge, uporedi boja kože, koja može biti normalna, bleda i plavkasta, cijanotična.

   Tada se može obaviti dopunska dijagnostika kolor doplerom krvnih sudova. Drugi uzrok edema može biti poremećaj funkcije bubrega, ili smanjeni ukupni proteini usled smanjene sintetske sktivnosti jetre, gde će nam korisne smernice dati biohemijski testovi krvi: urea, kreatinin, albumini, ukupni proteini, ast, alt, LDH. Takođe, uzrok edema može biti i srčana slabost, što je u vašem slučaju manje verovatno. Moguće je da se radi i o limfedemu različite etiologije, za koji je karakteristična vlažna koža noge. 

Komentari na pitanje: #164154

  • Sanja Satarić 09. 06. 2020.

   Pre 15ak dana sam slučajno na ivičnjaku iskrenula članak leve noge. Od tada mi još otiče čukalj i počela je leva noga. Možete li mi reći šta je uzrok? 

  • Već mesec dana imam otok na desnoj nozi, tačnije oko zgloba. Radila sam snimak, sve biohemijske analize, Asto test.. Sve je u redu. Po preporuci ortopeda, hladim nogu, mažem Diclofenac duo sprej.... Šta može biti uzrok?

Ostavite komentar