1. Da li postoji hronični apendicitis

  Pitanje broj: #162852

  Kolonoskopiju i gastroskopiju sam radila prošle godine i uredni su nalazi. Nijedan lekar nije posumnjao na hroničan apendicitis. Hirurg koji me uputio na MR i dr smatra da hronični apendicitis ne postoji kao dijagnoza. Već godinu dana me kontinuirano boli, prekjuče sam radila analize krvi, CRP 1,7, leukociti 6, neutrofili 62. Da li postoji hronični apendicitis, kako se dijagnostikuje i leči?

  Odgovoreno: 01. 07. 2019.
  • Hronični apendicitis postoji, ali je pri PH verifikaciji veoma retko potvrđen. Kod pacijenata sa upornim simptomima uz sve uredne nalaze, koje ste naveli, mnogi hirurzi se odlučuju za eksplorativnu laparotomiju, pri čemu se obavlja i uklanjanje apendiksa (apendektomija), koji se onda šalje na PH pregled. U praksi, najčešće se ne dokaže nikakav upalni proces, ili se ustanove nespecifični limfni konglomerati, ali nekim pacijentima ipak posle ove procedure tegobe prestanu. Što se Kronove bolesti tiče, ona teorijski može zahvatiti bilo koji deo digestivnog sistema, od jednjaka do anusa, ali uz sve nalaze koje ste mi dostavili, kao i vašu kliničku sliku, može se isključiti.

Komentari na pitanje: #162852

  • Zbog kontinuiranih bolova više od godinu dana, dogovorila sam da uradim CT kolonografiju (virtuelnu kolonoskopiju). Hoću li tako isključiti kron.apendicitis? Vidi li se na toj pretrazi?

   Bila sam na UZV prije par dana, ništa se nije vidjelo. Pogledao dr snimke RTG pasaže tankog crijeva iz 5 mjeseca prošle godine,.Samo su 4 snimke na CD, da vidi puni li se crvuljak ili ne. Ne prikazuje se., valjda se ne puni, ali veli da to nista ne mora biti. 

Ostavite komentar