1. Ishrana tokom hašimoto bolesti

  Pitanje broj: #156226

  Poštovani, 

  Dijagnostikovan mi je hašimoto, pregledom je utvrđeno da (mi za sada) ne trebaju lekovi. Interesuje me koju hranu bih trebala da smanjim, a koju da povećam, radi ublažavanja posledica budućih? I interesuje me vaskulitis, pošto sam totalno zdrava, rekli su mi da je dobijen od prehlade, kako mogu od njega da se zaštitim? Da li jedino tako što više neću izlaziti napolje mokre kose?

  Odgovoreno: 07. 03. 2018.
  • Poštovana,

   U toku hašimota stanje štitne žlezde može ići u dva pravca, u početku bolesti kao povećano stvaranje hormona-hiper, ili kasnije kao smanjeno stvaranje hormona-hipotireoidizam. U zavisnosti od faze u kojoj se bolest nalazi, savetuje se unos i izbegavanje pojedinih namirnica. U slučaju hipertireoze izbegavajte: hranu bogatu jodom (morski plodovi npr), punomasno mleko, rafinisano brašno, crvena mesa, mlečne proizvode.
   U slučaju hipotireoze izbegavajte hranu poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično, soju, čokoladu, brzu hranu. . .
   Veoma česta pojava je udruženo javljanje i neke druge autoimune bolesti (izmedju ostalog i vaskulitis) sa hašimoto tireoiditisom. 

   Pozdrav

Ostavite komentar