1. Trnjenje šake i lica

  Pitanje broj: #150459

  Lijep pozdrav. 

  Zovem se Milan, imam 34 godine. Prije nekih mjesec dana na večer pred spavanje, dogodilo mi se to da mi je počelo trniti cijelo lice i imao sam osjećaj da mi se jezik malo koči i bilo je tu i znoja po čelu. Nisam gubio svijest, nije me bolila glava, digao sam se i pozvao hitnu pomoć. Kad je hitna stigla, izmjeren mi je pritisak 142/93. Sami taj ciklus trnjena je trajao nekih 2 - 3 minute. U međuvremenu sam radio ultrazvuk srca, ekg i sve je ok. Nalaze isto, sve ok. Masnoća, šećer, sve u redu. Kardiolog mi je propisao Nebilet tablete od 5 mg po 1/4 svaki dan za reguliranje pritiska. Inače sam malo deblji, imam 110 kilograma. Rekao mi je isto da moram bacit cigare i podhitno smršat. To i radim. Već sam smršao nekih 6 - 7 kilograma i trčim svaki dan. Poslije trčanja mjerim sebi pritisak, uglavnom bude oko 138/83. Sa malo većim pulsom rada srca koji se smanjuje. Mene brine to što mi lijeva šaka trni svakodnevno, pojavi se i bol u istoj ruci tu i tamo. Nekad bol u leđima nema pravila nije na istom mjestu uvijek. I nekad me blago zaboli glava i osjetim neku nelagodu ili težinu u grudima. Sve što je doktor rekao poslušao sam ga. Bacio cigare, neslana jela jedem, aktivnost pojačana trčanjem, alkohol izbačen, sve u potpunosti.. Zanima me šta bi trebao još uradit i koji korak napravit? Da li je trnjenje na nervnoj bazi ili od vratne kraljeznice?  Volio bih da mi date odgovor neki. A u međuvremenu sam Nebilet prestao pit jer mi je kardiolog tako rekao. Zadnja dva puta na kontroli kod njega pritisak mi je bio 120/80. Lijep pozdrav i hvala.

  Odgovoreno: 26. 01. 2017.
  • Poštovani,

   To trnjenje ruke koje imate može biti posledica različitih stanja, ali pošto ste već naveli da ste imali glavobolje i vrtoglavice možda bi bilo dobro da uradite ultrazvuk vrata kao i rtg pregled vratnog dela kičmenog stuba.
   Takođe, može se desiti da vam jednostavno nedostaju neki vitamini ili minerali, probajte sa kompleksom vitamina B, vitamina D, magnezijumom i cinkom. Može se desiti da vam je sve na nervnoj bazi, ali da bi vama bilo lakše možete se konsultovati i sa neurologom.

   Pozdrav

Ostavite komentar