1. Regulacija nivoa šećera u krvi

  Pitanje broj: #149800

  Dobar dan, hteo bih da pitam za savet. Išao sam da proverim krv pa da vas zamolim za neki savet. U principu je sve (većina) u redu, jedino je povišen sećer - 6,8 i povišen holesterol - 5,59 (hdl - 1,44, ldl - 3,47). Doktorka mi je rekla da uzmem za svaki slučaj da pijem melpamid od 2 mg i da dodjem na kontrolu za 3 meseca, da opet izvadim krv. Šta mislite, da li da pijem lekove, ili ne? Ili da to dovedem u red šetnjom, ishranom? Lekove baš izbegavam, jedino ako mora. Razmišljam da od ovih lekova čovek postane zavistan, organizam se ne bori sam. I ranije mi je šećer bio na granici dozvoljenog, od negde 5,5 do ovih 6,8. Sa majčine strane imam rođake koji imaju dijabetes. Ja stvarno vodim računa o ishrani, šetam skoro svaki dan 5-10 kilometara, jedino od lošeg što uzimam je pivo, negde jednom nedeljno kada izadjem u grad.

  Odgovoreno: 11. 01. 2017.
  • Poštovani,
   Trebate znati da bi se adekvatno odredila koncentracija šećera u krvi to se mora odraditi izjutra i to natašte (odnosno na prazan želudac), vrednosti variraju, ali se kao gornja granica uzma 6, 7. Vidite da ponovite analize. Ja lično ne bih krenuo sa terapijom dok se sva ispitivanja ne obave, ipak je ovo neka granična vrednost. Vidite da korigujete ishranu maksimalno.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #149800

  • Hvala na odgovoru, da, izvadio sam ujutru i pre toga nisam jeo od 6-7 uveče. Koje još analize treba da obavim? Da li je najvalidniji ogt test? Još nesto? Ako ne ogt, kad da ponovo odem na standardnu proveru šećera? Nakon nekih 3 meseca?

Ostavite komentar