1. Vitamni D kod Multipla skleroze

  Pitanje broj: #164098

  Moja dijagnoza je multipla skleroza, a pitanje je koji vitamin D mogu sada da uzimam posto je nestasica Alpha D3 0,25 koji pijem od 2014. godine. To mi je jedina terapija uz vitamin B. Napomena, nestašica je i vig.kapi.

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Pacijenti sa MS treba da uzimaju vitamin D, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima, kada nema izloženosti suncu. Nigde u vodičima ne piše koliko dugo se uzima vitamin D, to je ipak suportivna terapija, kao i vitamin B, C, E.

   Uvek možete odrediti nivo vitamina D u serumu i u zavisnosti od vrednosti istog, u dogovoru sa vašim neurologom korigovati dozu. Ako je nestašica, treba da se raspitate u drugim apotekama ili eventualno u zemljama u okruženju, ali bi trebalo da ga ima. Znam da je najnoviji vitamin D Soldevit uzima se 1 x 1 kap, za razliku od npr. Vigantola koji se uzima po nekoliko kapi npr. jednom sedmično.

   Mislim da bi ste se trebali konsultovati sa vašim neurologom oko dalje terapije, o kom obliku MS se radi, koji je vaš EDSS, da li ste kandidat za neku od inovativnih lekova, eventualno neko studijsko ispitivanje lekova, jer koliko sam shvatio sem vitamina D i B ne koristitte ništa.

   PS novi vitamin B na tržištu je MIlgamma mono 300 mg koja se uzima 1 x 1 jedan mesec, a potom obična MIlgamma 100 mg 1 x 1 tri meseca. 

Komentari na pitanje: #164098

  • Hvala Vam na odgovoru! Bila sam danas kod svog neurologa koja mi je rekla da to nije njen posao nego izabranog lekara .Moj EDSS je 1,5. Napominjem da me je izabrani lekar poslao kod neurologa sa istim objasnjenjem.

   Inače, u Srbiji 12% obolelih dobija terapiju koja se skoro nigde više ne koristi. 

Ostavite komentar