1. EMNG u KC Srbije, centar za Polineuropatije

    Pitanje broj: #133647

    Pre 9 meseci na privatnoj praksi uradio sam EMNG nalaz. Dijagnoza je bila srednje teška senzomotorna polineuropatija. Zatim me je neurolog nakon sto me je pregledao poslao da ponovo uradim emng, ovoga puta u KC Srbije, centar za Polineuropatije. 
    Taj drugi EMNG kaže sledeće: celokupan emng nalaz ukazuje na postojanje umerene i hronične neurogene lezije S1 korena obostrano, više desno. Za sada nisu ispunjeni elektrifizioloski kriterijumi za postojanje polineuropatije. Napomena - registruje se postojanje većeg odnosa h/m talasa - ukazuje na hiperekscitabilnost.
    Šta je neurogena lezija? Hiperekscitabilnost? Da li i kako se to leči?

    Odgovoreno: 08. 01. 2015.

Komentari na pitanje: #133647

    • Zaljucak:EMNG nalaznaDE ukazuje na uredan neurogram, na postojanje spontane denervacije u insercionoj aktivnosti ispitanih misica na DE, registruje se umereno jaka do jaka neurogena lezija u m.AH desno i umerenojaka neurogena lezija u m.AH levo.Nalaz upucuje na postojanje umereno jake do jake lezije korena S1desno i na postojanje umereno jake lezije korena S1 levo.Napomena....2 puta bila operacija diskusa...S1 l5....l5 l4...Molim vase misljenje i pojasnjenje snimka....Sta dalje....i o cemu se tacno radi?

Ostavite komentar