1. Šifra G40 – epilepsija

    Pitanje broj: #133462

    Radio sam EEG nalaz! 
    U njemu piše osnovna aktivnost dobro izražena, umereno iregularna, alpha tipa 9-11hz, srednje i vise voltirana. Vizuelna blokada dobro izrazena. Za vreme HV nema promena osnove aktivnosti, nema značajnih razlika strana. Sve vreme zapisa iznad levostranih FCT regiona registruju se kraći i duzi nizovi strmih i oštrih talasa koji se ne mogu uvek sa sigurnoscu odvojiti od artefakta. Povremeno posteriorno, češće levo se registruju pojedinačni više votirani spori talasi interponovani u osnovnu aktivnost. Nema ritmičkih odgovora na fotostimulaciju. Zaključak: EEG nalaz nespecificno izmenjen posteriorno, izrazenije levo i iritativno levo FCT, jasno specificni grafolementi nisu registrovani. Sobzirom da sam pre dve i po godine godine imao tesku povredu prelom baze lobanje i od tad pijem karbapin. Neuroloski nalaz je ne vidi na levo oko. Pareza pogleda u desno. Hemihipestesio desne polovine lica. Na ge i de nalaz uredan. Dg/epilepsia g40. Interesuje me vase misljenje o ovom nalazu eeg? 
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 30. 12. 2014.
    • Poštovani,
      Šifra G40 – epilepsija je opšta šifra koju koristimo da označimo postojanje epilepsije, ali bez preciznije odrednice o kakvoj se epilepsiji radi (da li se, na primer, radi o postraumatskoj epilepsiji?). Niste naveli da li imate epileptične napade (ili kada ste imali poslednji napad?).

      U zaključku nalaza stoji da je “eeg nalaz nespecifično izmenjen”. Sam EEG nalaz se ne tumači sam za sebe, već u sklopu kliničke slike (postojanje ili nepostojanje epileptičnih napada), neurološkog nalaza, nalaza drugih učinjenih pregleda. Prelom baze lobanje, prelom kostiju lobanje, povrede mozga mogu biti praćeni epileptičnim napadima (takozvana postraumatska epilepsija) koji se mogu javiti neposredno po nastanku traume, unutar sedam dana ili posle sedam dana i postoji pravilo uvodjenja antiepileptika u terapiju i onda kada napada nema – “preventivno”. U daljem toku se pacijent prati, rade se kontrolni pregledi (eeg, ct ili mr pregled endokranijuma, kontrolni pregledi neurologa, neurohirurga) i u zavisnosti od kliničke slike, neurološkog nalaza i nalaza učinjenih pregleda donosi se odluka o daljoj terapiji. 

      Bitno je da poštujete savete lekara i da propisanu terapiju redovno uzimate. Pitajte sve što vas interesuje, nemojte ništa raditi "na svoju ruku".
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #133462

    • Poštovani, detetu od pet godina su radili EEG. Stigli su mu rezultati piše: za vreme pregleda se nad posteriornim regionima levo beleže pojedinačni oštri talasi. Dostiže N2 fazu spavanja. Tokom metoda aktivacije bez izmene aktivnosti.

      Zaključak: epiletiformene levo okcipitalno ( ostar trazijent ). Šta tačno znače te promene levo? Inače letos je ima taj napad, posle toga nije imao napade. Pozdrav.

    • Vesna Marković 11. 09. 2023.

      Unuk mi je radio EEG i na izveštaju mu piše dijagnoza Epilepsija idiopathica (focalis)(partialis) et syndromata epileptica cum impetu focali G 400 Tic motorius sive vocalis chronicus F951. Dobio je terapiju lek Lyvam 500mg, i pije 6 nedelja da uradi magnetnu rezonancu i kompletnu laboratoriju. Unuk ima povremene tikove treptanje, kada je premoren. Napad epileptičan nije imao. Krenuo je u prvi razred osnovne škole. Kada je premoren bude jako nervozan i zaleće se da udari roditelje. Molim Vas, za vaše mišljenje, što se tiče dijagnoze i njegovog ponašanja. Kako postupiti u takvim slučajevima. S poštovanjem, baka.

    • Poštovanje, jedan upit tj. Vaše mišljenje, radi se o djetetu od 11 godina, djevojćica je u pitanju prilikom odlaska na Vlašic sa školom prije polaska ja sam njoj dala tabletu protiv povraćanja i nakon 40 min tj.u blizini našeg grada, pala je sa sjedista nisu je mogli odma probuditi kazu da je tresla nogama i rukama. Nakon toga, primljeni smo u bolnicu i uradili sve nalaze ct, krvnu sliku i eeg snimak - dijagnoza je epilepsija G40. Pije depakine sirup sada smo na dozi od 250mg. Prvi nalaz glasi eeg registracija u budnom stanju, osnovnom aktivnošću dominira srednje voltirana 9-10cps aktivnost oznad zadnjih regiona. U toku FS i Hv bez promjena. Cpo česta pojava visoko voltirane specifiĉne hipersinhronije (šiljak talas kompeks 2-3 cps, eeg umjereno regularan alpha tipa, specifična disfunkcija cpo lijevo. Sada smo radili kontrolu i ovako glasi drugi pregled - Eeg registracija u budnom satannu, osnovana aktivnost dobro izražena, srednje voltirana, umjereno iregularna dom 8-10 cps sa slabijim efektom VB bez promjena u toku FS i Hv .FT desno, povremeno akcentuacija cp lijevo pojava visoko voltirane specificne hipersinhronija (multipli oštar talas spor talas komleks eeg umjereno ileguralan alpha tip epi fokus desno ft sa akcentuacijom i cp lijevo. Urađen je i magnet i on je uredan kao i ostali nalazi krvi. Moje pitanje glasi kakva je dijagnoza i može li se to zalječiti, kakve su prognoze koje mozete Vi vidjeti na osnovu ovog nalaza ima li tu mjesta da se to izliječi? Ona nije više nikada imala niti jedan napad. Unapred zahvalna. Lep pozdrav.

    • Ja sam kao mali sa 8 godina pao na selu i udario glavom i od povrede mozga dobio epilepsiju... Lecen sa u Beogradu dugo, ali nisam izlečen zbog ranog ukidanja terapije, tad sam pio kombinaciju Eftil-Trilleptal.  Nakon što se epilepsija vratila posle puberteta, jer nije izlečena, potražio sam pomoć doktora. Otkrili su isti oblik, sve isto i dali mi lek  KEPPRA u velikoj količini 1750MG ujutru i uveče, ali negativno dejstvo tog leka je nenormalna nervoza i napetost, da sam morao da pijem 4 DIJAZEPAMA dnevno i opet dzaba. Nakon moje sugestije vratili smo stare lekove gore navedene i mnogo mi je bolje, iako se napadi i dalje dešavaju, ređi su i kraći. Ovo pišem samo kako bih upozorio ljude, da svako ko nije urodjeno dobio, vec steceno, epilepsiju, mora konzumirati terapiju bar do potpunog mentalnog sazrevanja, a to je najbolje do 20/21 godine, inace ako se prestane ranije sve je uzaludno. 

    • Moj sin koristi kepru sirup za epilepsiju i ne znam koliko dugo jos treba koristiti. Napade nije imao, samo dva puta i to blaze, poplavi oko usta i ulici se .Mene zanima da li je to izljecivo?

    • Tanja Milenkovic 23. 11. 2022.

      Postovana, radila sam detetu EEG .Ovako glasi izvestaj. Osnovna cerebralna aktivnost odgovarajuca za uzrast, umerene amplitude, lako iregularna. Tokom spontanog snimanja registruju se bilateralne epileptiformne promene FC (visokovoltirani ostri talasi, siljak - ostar talas kompleks, ostar - visokivoltirani zaostreni talasi), bez generalizovanih promena. FFS registrovani. EEG nalaz - bilateralne epileotiformne promene FC, bez registrovanih generalizovanih promena.

    • Postovani, Dijagnosticirana mi je parcijalna EPI, EEG mi je svaki put razlicito, kad uredno kad sa skokovima. Moj neurolog mi je pisao u izvestaju mezijalna perentalna skleroza. Sad imam neke tegobe sa nevralgijom lica na levoj strani, pa me inyeresuje vase misljenje. Sad primam Keppra, a do sad topamax. 😔🤔

    • Postovani radila sam nalaz eeg s obzirom da od januara ove godine imam krize svijesti koje su zadnja 2 mjeseca postala svakodnevnica sad cu napisati nalaz eeg. Ovako glasi nalaz. Osnovna aktivnost dobro izrazena, umjereno iregularna dominira Alpha aktivnost 10-12 cps u granicama normalnoga. Vizuelna blokada dobeo izrazena. Prisitni artefakti od misica ociju i gutanja. Tokom spontane registracije u vise navrata registruje se pojava ostrih i stmih talasa pojedinacno i u grupama obostrano sentrotemporalno bez akcentuacije strana. Putem HV i FS aktivirane grupe talasa visoke amplitude obostrano centrozemporalno uz pojedinacne atipicne siljaktalase komplekse. Zakljucak :Granicno specificno izmjenjn EEG sa znacima iritacije obostrano centrotemopolarno. Dg:G40 (generalizirani napadi) To je nalaz naravno ja dr nista nisam razumjela dobila sam lijekove da pijem i da zaboravola sam navesti da imam 37 godina i jako bih vam bila zahvalna ako bi mi mogli pojasniti malo ovaj nalaz Unaprjed hvala

    • za ovaj zadnji odg od danas pijemo bukvalno ali bukvalno iste lekove zanidu 2x2000 , uvece isto i EFTIl a pred spavanje rivotril ! ono sto bih hteo da pitam sto je SPOMENULA MUZA ! da li ti pijes sa EFTILOM i BENDZAMINA? ili ne? to bi mi jako znacilo ..... i moram da kazem da se ja bojim da pijem eftil .. PS meni je EPI 99% od vadjenja tumora iz glave retko sam stvarno nervozan ono bas ! jedino budem kad treba da imam utakmicu i to da nemam napad pa necu moci da igram a drugi je kad idem kod DR kojeg bas i ne gotovim ako nije problem mozete i na viber da odg 065 866 4891 molim vas Danilo

    • 20. juna sam imala napad, koje vrste ne znam (nije mi išla pena, niti sam se umokrila). Sve je bilo normalno, sela sam da večeram i samo sam rekla mužu: Pašću!...legla, i tu mi je ruka nekontrolisano radila, pala sam, sva sam u podlivima i prednje zube sam izbila. Na hitnoj su mi dali bensedin i jos neku injekciju, samo mi se spava.
      Napade Epilepsije imam 6 godina (20 juna je bilo 4 meseca od zadnjeg napada) Kako dalje? Nisu mi rekli koji je tip epilepsije, žariste, ništa. Doze lekova samo povećavaju. Od terapije koristim klobazam, eftil, kepru (od 2 000 mg), bensedin, rivotril. Da li postoji šansa da se izlečim od toga? 

Ostavite komentar