1. Epilepsija (g40) grand mal

    Pitanje broj: #133222

    Poštovani,
    da li epilepsija (g40) grand mal, spada u teže bolesti? Moj suprug boluje od 1993. godine, ali kontrolisano lekovima (Tegretol i Topamax) i nema napade već 7 godina. Za to vreme nema nekih poboljšanja ili promene terapije, na šestomesečnim kontrolama. Potreban nam je odgovor, zbog papirologije koju treba da popunimo zbog solidarne pomoći, jer je nezaposleno lice. Nismo u mogućnosti taj podatak saznati trenutno na drugi način. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 17. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Epilepsija je ozbiljna hronična neurološka bolest, a epileptični napadi mogu prestavljati teška i po život obolelog opasna stanja. Niste mi precizirali o kakvoj se pomoći radi (pravilnik za tudju negu i pomoć ili za neku drugu vrstu pomoći jasno definiše stanja koja ostvaruju pravo na novčanu naknadu). 
      Potrebno je da se javite neurologu koji je upoznat sa istorijom bolesti vašeg supruga i kod koga se vaš suprug kontroliše i informišete se da li ispunjavate uslove za podnošenje zahteva za željenu vrstu pomoći.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #133222

    • Dobar dan. Imam putanje u vezi novcane naknade za tudju negu i pomoc. Prosle godine u vreme kada sam predavala za penziju, april 22' godine, vazio je zakon da bolesni i od tezih, pa i od laksih oblika epilepsije imaju pravo na tudju negu i pomoc. Sada dobijam obavestenje da takvu pomoc mogu dobiti samo slepa lica, nepokretna i oni koji su na dijalizi. Sta je sa neuroliskim bilesnicima koji su svakako problem? jedino ako ne treba da izadju zbog svoje bolesti nikad iz kuce jer u suprotnom bez pratnje ishod bi mogao da bude i fatalan.

    • Postovani hteo bih da vas pitam posto smo saznali da mi dete ima epilepsiju dijagnoza G40 imao je do sada 4 puta napadi u trajanju od 4 do 5 minuta pa bi hteo da vas pitam dali ima moje dete pravo na neku pomoc kao tudja nega ili

    • Pre izvesnog vremena moj lekar inace kod koga se lecim od epilepsije mi je rekao imam pravo na tudji negu i pomoc posto sam zbog bolesti dobila penziju naravno tada je zakon bio naklonjen bolesnima od te teske bolesti. Sada vas pitam da li se zakon promenio ili zaista obolela lica od epilepsije vise nemaju prava na tudju negu i pomoc posebno G40.

    • Ja imam od 1989godine epilepsiju najvori oblik i uz lek terapiju od 17godina ido iuskolu a dobila sam od fdavljena dede od oca za vrat i za dluaku tad odstala ziva i ima svaki treci dan napad od glavobolje vrtoglavice mutan vid grcenje misica i kocenje nesvestica i padnem ako dtojjimi gusenje pena vilo do 24godime i kasnije al svakih 6do 8dana tako do 35godina i kasnije u dve nedelje dva put kad naidje oznenada bilo a od 45godine u mesec dana dva do 3 puta al blaze i glavobolja kocenje mutan vid ili duple slike i grcenje i gusenje i iscrpljeno sve os minut do tri minuta trajalo i spavalo mise kad imam a pijem.lek phenobarbiton dozu za mesec dana i dal sad u 50godina imam pravo a po zakonu neuroloska bolest je trajna i nesposobnost za rad i dali ja mogu oatvarit sada a oko 30godina sam na biro i nista da u leskovac dobijemili u beograd ako treba a imamjos jednu bolest dermtoloskio vensku ipovredu nokta od drva dva na levu nogu i nokti obolenje tvrdi i debljaju nema leka i jedva se krecem na levu nogu a i na desnu palac isto imam i manju uinvalidnost sa te strane i dal mogu sa neuroloske srane dobit tudju negu u 50godina jer sam i samohrana majka 25fmgodina i nemam od cega ziveti nista a nemam nista imovinu.odgovor cekam i hvala.

    • Ja sam narvisa zivim kod Leskovac iu Grdelice i ja sam obolela u mladodt al od oca meni deda bio pijanica i da me uzadavi za vrat i od soka sto nikad pre 17godina nisam dozivela ua nedelju 10dana doboila sam epilepsiju gori vid mutan vid glavobolja mtrzanje kocenje gusenje padam ako stojim i gubitak svesti i pena na usta od 17godina dio 24godine kad je ublazeno uz teraspiju leka phenobarbiton i neutrologa decijeg prvo par godina pa posle neurolozi doktori iz bolnice i trajna bolest nespodobna za posao i na biro i pod bitro blizu bez par godina 30godina a od 30godine manje napada imam.sporadicno umesec dva tri nezna se kad a od 45godina sa menopauza samohrana majka deteta i ocuvala sve i imam neznase kad naidje mutan vid muka glavobolja jaka i trzanje kocenje zvuk neprimeren cujem u toku napada i iscrpljenost osecam i bolime sve za od minut do 3minuta slabije u mesec dva tri puta a iglavoboljeimam opostosam.bila nesposobna za rad od mladost a sad imam punih 50godina imam li ja pravo uz fokumenta da dobijem.tudju negu i samohrana majka sam u opstini leskovac ili za beograd uz sve a imam pravo na tudju negu sad doniti preko sovijalnicentar ili u beograd za to ici uz dokumenta i sve dioksze.cekam.pdg .i hvala unapred

    • Dali imam prava da ostvarim prava na tudju negu jer bolujem od epilepsije. Imam cetrdeset tri godine a epilepsiju sam dobila prilukom pada..

    • Postovani ja sam vojni penzioner imam 40 godina,razveden sam i zivim sam bolujem od epilepsije grand mali G40 i imam povremeno napade,par puta sam se probudio i na ulici gde sam jednom prilikom pri padu slomio jagodicnu kost na levoj strani glave pa me zanima da li ja imam prava na tudju negu.Imam majku koja me obilazi samo vikendom jer tada ne radi pa vas molim da mi kazete da li me sleduje pravo na tudju negu i kome da se obratim za to.

    • Dobro vece zelim vase misljenje sin mi ima 7punih god imao je napad u januaru ove god ustanovljena je epilepsija G40 pije eftil,3x na dan po 4ml nalazi su ok eeg glave je isto dobar nivo lijeka u krvi je zadpvoljavajuci,mozeteli mi pojasniti samo zasto dodje do tog napada jeli stres ili nesto tako ja vaas kao majka molim da mi malo pojasnite sve sto znate o tome imamo jako dobrog doktora ali zbog ovog trenitnog stanja korone malo teze dolazimo do njega guzve su velike pa ostanem i bez pitanja inpdgovpra,rekao nam je da ce nada se proci za jos godinu dana i nada se da ce prekinuti terapija,da je bolje i sad nego da je dobio unpubertetu,dali mogu i dali imate slucajeva dje uspjesno se zavrsi i prekine terapija i dali mozda od padpva djeteta moze doci do tog napada ponavljam eeg glave je dpbar magnet je dpbar makar oni tako kazu ako nije samo receno da me utjese kao majku....hvala unaprijed

Ostavite komentar