1. Postishemijska lezija, problem noge koja nema osećaj

    Pitanje broj: #133151

    Molim vas da mi protumačite sledeći nalaz: MR pregled endokranijuma... Hemiparesis l. sin urađeni su multiplanarni i multisekvencijalni tomogrami endokranijuma nativno. Na načinjenim tomogramima u moždanom parenhimu infratentorijalno nema patoloških promjena, morfologije ili signala: nema zona difuzione restrikcije, niti vokalnih lezija bijele mase. Nema manifestnih lezija moždanog stabla, niti cerebeluma. Supratentorijalno, obostrano subkortikalno, multifokalne lakunarne postishemijske lezije. Desno u bazalnim ganglijama postihemijska lezija 14mm. Ekstracerebralni likvorski prostori i komorni sistem su uredne morfologije. Komore su bez patoloških kolekcija i bez ekstazi nih manifestacija. Pantocerebelarni uglovi i kraniocervikalniprelaz su bez patoloških promjena. Foramen magnum slobodan. U orbitama i u sekarnoj regiji ne vide se grube patološke promjene. Pregledom obuhvaćene strukture baze lobanje su normalne morfologije, bez ekspazivnih promjena, intaktne. PNS i mastoidne ćelije su bez stranog sadržaja ili signifikantnih inflamatornih manifestacija.

    Molim vas recite mi kako vam izgleda ovaj nalaz? Kakav je vas komentar? 

    Inače, ne pijem, ne pušim, ne koristim narkotike, ne pijem lijekove. Moj problem je lijeva noga koja poslije pješačenja oko 30 min. gubi osjećaj i ne ponaša se kao i desna. To sam primjetila prije godinu dana, ali sam svo vrijeme mislila da se radi o kičmi i možda uklještenje  nekog živca. 

    Srdačan pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru,
    Ivana B.

    Odgovoreno: 16. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Nalaz na NMR pregledu mozga ukazuje na promene koje odgovaraju stanju posle infarkta mozga (postishemijske lezije), odnosno, na nekoliko mesta je zapušen krvni sud prestao da ishranjuje moždano tkivo koje je time ispalo iz funkcije (preciznije, postoji više “malih” moždanih udara). Postishemijska lezija opisana u bazalnim ganglijama desno bi mogla da bude uzrok slabosti leve ruke i leve noge, ali samo to ne može biti objašnjenje za vaše tegobe. Neophodno je da se javite neurologu radi pregleda i dogovora o daljem ispitivanju i eventualnom lečenju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #133151

    • Molim vas za objašnjenje. MR glave sa angiografiju radjen po standardnim protokolu. Endokranijalno se ne uočavaju ekspanzivne lezije. Bilo koje etiologije. Supratentorijalno subkortikalno. Dominantno frontalno u manjoj meri parijetalno pojedinačne Lakularne T2 hiper intenzivne lezije koje mestimično delimično konfluiraju bez restrikcija difuzije morfološke odgovaraju hroničnim mikro ishemiskim promenama. Infratentorijalno se ne uočavaju promene sličnih karakteristikama. Da li možete da mi kažete da li zbog ovog nemam hod i stabilnost i slabost u desnoj nozi koja ima paresteziju na spoljašnjoj strani nadkolenice.? I da li postoji plasticit mozga koji može da preuzme ovu funkciju i da se vrati ikada u normalno stanje. Srdačan pozdrav i hvala unapred

Ostavite komentar