Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80000)

  1. Postovani, pre mesec dana mi je izasla neka promena na kozi, manja od 0.5 cm, sa kvrzicama, koja je svrbela (najvise me podseca na herpes koji izlazi na ustima, iako meni nikad nije izasao). Nakon 4-5 dana je krenula da se peruta u sloju i nakon toga pocela da zarasta, dok se nije potpuno izgubila nakon ukupno 3 nedelje. U medjuvremenu mi je na stomaku izasla jos jedna, koja se takodje povukla posle 3 nedelje. Mazala sam Kanestenom i Belogentom. Medjutim, na ruci mi se na istom mestu pre 3 dana opet pojavila i jos jedna na grudima. Da li mi mozete reci sta je u pitanju, cime da mazem i kako da sprecim ponovnu pojavu?

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Prema opisu Vaših promena u pitanju može biti gljivična infekcija. Promene možete i dalje mazati Canesten kremom, a Belogent se kod ovog tipa infekcija ne preporučuje jer u sebi sadrži kortikosteroid, koji na gljiice utiče negativno - deluje da se one razmnožavaju.

      Mažite CAnesten krem 2-3x dnevno naredne 3 nedelje na promene, a kožu prethodno oprerite toplom vodom i sapunom. Imajte u vidu da se ova infekcija lako širi, pa izbegavajte da koristite isti peškir za kožu sa promenama i zdravu kožu. Potrebna je pravilna lična i opšta higijena kako bi se suzbilo širenje ove gljivice na druge delove tela.

      Takođe, ovu infekciju mogu izazvati kućni ljubimci ( mačke i psi) pa se preporučuje minimalan odnosno nikakav kontakt s njima.

      Pozdrav

      dr Magdalena Nikolić

  1. Pozdrav. Danima mi izlaze ove tačkice po telu (noge, stomak i ruke) koje jako svrbe. Neke brzo nestanu, pa se onda pojave nove.. Nisam menjala ishranu niti sam do sad imala ovakav problem. Da li možete reći o čemu se radi?

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Prema slici ovo može biti koprivnjača - urtikarija. Ukoliko primetite da se promene pogoršavaju, tj ukoliko dođe do pojave većeg broja promena javite se hitnoj službi, lekaru opšte prakse ili dermatologu.

      Uzrok ovih promena mogu biti lekovi, određena hrana, gljivične i virusne infekcije, međutim u velikom broju slučaja uzrok se ne može utvrdititi. Ukoliko imate nepodnošljiv svrab, možete uzeti lek Xyzal tbl a 5mg 2x1 (ukoliko niste alergični na ovaj lek), to će umanjiti svrab ali se promene neće tako brzo povući.

      Ponavljam, ukoliko dođe do drastičnog pogoršanja, javite se nadležnoj službi.

      Pozdrav

      dr Magdalena Nikolić

  1. Uklanjanje strija na stomaku
    Pitanje broj: #167807

    Imam pitanje na temu strija. U pitanje su strije na stomaku nastale zbog telesne težine. Da li bi tokom mršavljenja strije uzrokovale višak kože ili bi se koža vratila u normalno stanje, jer je ipak ispucala i raširena?

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Strije se mogu ublažiti kombinacijom tretmana kao i tretmanima za zatezanje kože. Ukoliko je višak kože veliki, opcija je operacija dermolipektomija. Ipak, potrebno je da dodjete na detaljni klinicki pregleda na kome će Vam biti predočene mogućnosti za rešavanje Vaseg problema, 

      Srdačan pozdrav, 

      Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović

  1. Kako lečiti mladalačke akne na licu devojke?

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
  1. Dobar dan imam 23 godine ali do prosle godine imao sam jaku i gustu kosu onda se ona istanjila i proredila u predelu cela krenula je u slovo M doktorka mi je rekla da misli da je to genetika i da sam to nasledio od oca.Dali postoji neki lek kojim mogu da ponovo zgustim kosu od minoksidila imam nezeljene efekte kao sto je hipertrihoza.Dali ce ti nezeljeni efekti proci po prestanku uzimanja leka i dali ima neko resenje za ponovo guscu kosu. Hvala unapred 😀

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.

Prikazano 11-15 od ukupno 4395 pitanja