1. Spaljivanje ranice na grliću materice

    Pitanje broj: #134127

    Poštovani, 
    zanima me da li je pametno spaljivati ranicu na grliću materice. Mišljenja dveju doktorki kod kojih sam bila su dijametralno suprotna. Naime moja dijagnoza je: Condylomata acuminata introiti vaginae, i imam malu ranicu na grliću i doktorka je mišljenja da je najbolje da se ranica spali zbog moje dijagnoze kako sam shvatila, uz istovremeno otklanjanje kondiloma. Imam 27 godina i ne znam da li je u mom slučaju nephodno, jer sam čitajući na internetu našla informacije da to ne treba raditi i da je normalno da svaka žena ima ranicu i da li to spaljivanje -ona kaže inace da će se raditi bez anestezije što me opet plaši zbog bola - ostavlja neke posledice i da li moze da stvori komplikacije ako se ne spali zbog HPV virusa. Papa test je II grupa. Molim vas za što ažurniji odgovor.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 20. 01. 2015.
    • Poštovana,
      S obzirom da vam je kolposkopski nalaz uredan i papa II grupa, ali da vaginalno postoje kondilomatozne promene ja bih vam svakako preporučila da uklonite kondilomatozne promene i uradite HPV tipizaciju. To je bris koji se šalje na posebnu analizu (tzv. PCR metoda) kojom se pokušava detekcija nekih od najčešćih tipova humanog papiloma virusa. Dalji tretman zavisiće od rezultata HPV tipizacije. Naime, ukoliko je nalaz negativan savetujem redovnu kolposkopsku kontrolu 2-3 meseca nakon uklanjanja kondiloma vagine. Ukoliko je pak nalaz pozitivan trebalo bi uraditi laserski tretman grlića materice.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #134127

    • Poštovani
      Imam svrbež genitalno koji traje već 4 meseca. Lokalno primjenjivala Canesten. Beloderm vaginalete Canesten. Rađena opširna obrada. Bris crevixa na mycoplasmu homins. Ureaplasma urealyticum i chlamdiu trach - uredno. Bris cervixa - bakteterioloski - fiziološka flora rodnice (gram pozitivni bacili. dosta pmn) bris vagine-fiziološka flora rodnice. Papa test-uredno. Obris na oxlure. Stolica parazitološki. Bakteriološki. Salmonele i šigete nisu izolirane. Yersinia spp. Nije izlolirana. Campylobacter spp. Nije izoliran. U stolici nisu nadeni ni ciste ni jajašca crijevnih parazita. U perianalnom otisku nisu nađena jajašca enteroblus vermicularisa. Rađen nalaz na herpes2 - uredno - što mi je činit dalje? Molim vaše mišljenje.
      Hvala. .

Ostavite komentar