Kondilomi

Kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, sve su imena za veoma neprijatnu virusnu i polno prenosivu bolest. Veoma su neprijatni zbog teškog lečenja, gotovo nemogućnosti da se potpuno uklone, kao i mogućnosti da pređe u kancer.

Uzrok nastanka

kondilomi1HPV (Humani papiloma virus) izaziva ovu bolest prianjajući za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće genitalnog regiona (vagine, anusa i penisa, ređe kože testisa). Virus ceo svoj životni ciklus završava na površini (sluzo)kože pa se ne može dijagnostikovati analizom krvi. Postoji preko 80 identifikovanih papiloma virusa koji prouzrokuju nekoliko različitih vrsta bradavica kod ljudi: kožne, plantarne, ravne i laringealne papilome a 30 izaziva polne kondilome. Klasifikovani su po brojevima i većina je bezazlena po pitanju prelaza u rak.

HPV-16, 18, 31, i 45 stvaraju ravne i skoro nevidljive bradavice koje mogu postati maligne dok HPV-6 i 11 predstavljaju najčešće uzročnike kondiloma, lako su uočljivi i ne izazivaju rak. Smatra se da prelaz kondiloma u rak zahteva prisustvo drugih štetnih faktora kao što su zaraženost herpes simpleks virusom, loš imunološki status i pušenje. Vreme inkubacije, dakle vreme od infekcije do pojave bradavice može trajati od mesec do godinu dana.

HPV se prenosi seksualnim putem, čak i blagim dodirom dve sluzokože, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete gde novorođenče često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Osim polnih sluzokoža u teoriji su opisani i kondilomi na usnama i u usnoj duplji kao posledica oralnog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom ali je ova pojava u praksi dosta retka. Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Smatra se da osoba koja je jednom zaražena kondilomima nikada ne može potpuno da se oslobodi virusa već samo posle lečenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica.

Klinička slika

Nalaze se najčešće u anogenitalnoj regiji, kod muškaraca na prepucijumu, frenulumu, sulcusu coronariusu penisa, na orificijumu uretre (otvor uretre) a kod homoseksualaca na penisu, anusu i donjem delu rektuma (dokle dospeva polni organ pri penetraciji). Kod žena se najčešće nalaze na zadnjem zidu vestibuluma vagine, velikim i malim usnama, perineumu, ređe u vagini i portio vaginalis uteri.

To su obično mekane, izdužene papilomatozne tvorevine, često na peteljci, sa karfiolastom površinom, beličaste ili ružičaste boje. Moguća je sekundarna infekcija, maceracija i krvavljenje, kada se oseća specifičan miris. U početku su mali, kasnije mogu narasti i biti vrlo voluminozni.

Preobražaj kondiloma u rak grlića materice najčešći je kod žena kojima ova bolest i zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimećeni u dubini vagine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, histoloških, ultrastrukturnih i imunoloških ispitivanja.

Lečenje

Lečenje kondiloma je individualno. Moze biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na površini polnih organa i ako nisu veće od zrna graška moguće ih je lečiti tzv. krioterapijom odnosno "spaljivanjem" tečnim azotom. Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3-4 dana do nestanka bradavica kada se radi test sirćetnom kiselinom radi provere preostalih mikrolezija. Nekada je dovoljno 2-3 puta otići na terapiju tečnim azotom i sve promene nestanu a nekada lečenje potraje i do godinu dana, pa se savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta tokom lečenja jer bilo koje trenje inficiranog mesta dovodi do rasipanja virusa.

Metoda za nešto upornije, takođe spoljne kondilome je 0.5% rastvor podophilotoxina (podomin), tečnosti koja se stavlja na bradavicu. Koriste se i rastvori trihlorsirćetne kiseline kao i 5-fluoracil krem. Laser je dobar metod kojim se uglavnom rešavaju unutrašnji kondilomi -vaginalni i rektalni.

Sve navedene metode leče samo manifestacije HPV a ne bave se uzrokom, samim virusom. Novija istraživanja su u smeru pravljenja vakcine i korisćenja interferona lokalno u terapiji kondiloma.

S obzirom na to da oboljevaju uglavnom mlade osobe, veoma je važno da bez obzira koju od navedenih metoda lečenja primenimo, ne dolazi do značajnijeg oštećenja tkiva i da je reproduktivna funkcija potpuno očuvana.

Kondilomi se često nalaze kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku graviditeta, bez obzira na starost trudnoće. Tokom cele trudnoće moguće je raditi laserske vaporizacije kondiloma vagine i vulve, a u slučaju izraženih promena i grlića materice. Ukoliko na grliću materice nema ozbiljnijih kondilomatoznih promena, koje nemaju tendenciju brzog širenja, laserska vaporizacija grlića materice radi se 15-20 dana pre termina porođaja, bez rizika za majku i plod.

Pročitajte detaljnije o lečenju kondiloma ovde.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 25

 1. Dragana 06.02.2022

  Zdravo svima. Ja sam imala bradavice virusne i skinula sam ih. Ali moj partner tvrdi da njemu nije nista. A kako sam ih ja dobila ako on nema a nisam menjala partnera.. Zelim odgovor. Hvala.


 2. Milica 12.01.2022

  Umiremo li?


 3. Marko 13.06.2020

  Imam kondilome nazalost 5 godina plasio sam se da ih odstranim i jedva sam nekako otisao u ambulantu drzavnu bila je neka starija zena nikakva anestezija jedva da vidi uzela je parce vate i krenula da przi bez ikakvog pregleda u to vreme nisam imao seksualne odnose izgledaju jedva da se promete ima ih oko 18 komada jako male bele bubuljice skoro zanemarljive nisu mi nista skinuli nzm sta da radim? molim vas za neki savet jako se bojim unapred hvala


 4. Anastasija 06.06.2013

  Drage devojke, ako nekom nesrećom odete kod ginekologa i saznate da ste zaraženi HPV virusom, odnosno kondilomima, obavezno zatražite pomoć od specijaliste i proverite još jednom, uradite pregled kod drugog ginekologa. Veoma se često dešava da doktori ustanove kondilome koji ne postoje, samo da bi vam izvlačili pare!


 5. Lana 30.01.2013

  Zbog čega uopšte dolazi do zaraze kod muškaraca?!


 6. Kristina 20.04.2012

  Imala sam intervenciju skidanja kondiloma radiotalasima pre 10 dana. Radili su mi sa anastezijom i sve je bilo ok, ali sad imam još uvek te rane, teško prolaze i ponekad baš bole i peku. Dobila sam neki sprej da koristim, ali mi se čini da ne pomaže, a kontrola mi je za 20 dana. Može li mi neko reći koju kremu da koristim da prođu te rane?


 7. Biljana 20.04.2011

  Ako sada nemam kondilome, da li mogu sledećem partneru da prenesem virus?


 8. Ceca 12.02.2011

  Kondilomi se leče, znam jer sam ih ja imala! Skidala sam ih u privatnoj klinici u Beogradu, nije skupo. Kada se skinu ne pojavljuju se više. Ne mogu se dobiti samo seksualnim putem! Pročitala sam Miličin komentar i volela bih da ona pročita moj.


 9. Vladimir 21.09.2010

  Devojka je bila kod ginekologa na pregledu i ispostavilo se da ima kondilome, a doktor joj je rekao da je verovatno to dobila od mene, tj. polnim putem. Potom sam i ja išao kod doktora jer sam primetio neke crvene tačkice po vrhu penisa i dermatovenerolog mi je dao neku kremu i za tri dana je prošlo. Nikakve druge promene na polnom organu nisam primetio, a ni doktor nije našao, pa me interesuje da li je moguće da sam i ja zaražen kondilomima i šta da preduzmem?


 10. Nikola 22.07.2010

  Da li boli kada se kondilomi uklanjaju laserskim putem i šta se uzima da bi se podigao imunitet?


 11. Marija 24.03.2010

  Imam 18 godina i dobila sam kondilome. Jednom sam imala odnos, ali sa zaštitom. Kako da se izlečim?


 12. Marina 10.03.2010

  S obzirom na to da skoro svaka osoba leči kondilome u privatnim klinikama, a to zahteva dosta novca i živaca, moj savet vam je da čim se utvrdi da su u pitanju kondilomi ne pristanete na lečenje raznim kremama i nekakvim tabletama za podizanje imuniteta, već odmah pređete na lasersko skidanje, jer su kondilomi toliko uporni da ih kremama ne možete ukloniti.


 13. Sandra 18.01.2010

  Da li kondilomi mogu da prouzrokuju sterilitet? Da li su opasni u trudnoći?


 14. Isidora 03.12.2009

  Želim da vam kažem, iz ličnog iskustva, da se dobro raspitate na nekoliko mesta pre spaljivanja kondiloma, iz prostog razloga jer sam ih ja spalila a oni su se vratili kroz 2 meseca, da bi se na kraju ispostavilo da sam ih dzabe spaljivala. Hvala Bogu, bradavice su se vremenom povukle zahvaljujući Ekomeru, koji sam na svoju ruku pila za jačanje imuniteta.


 15. Milica Anastasijević 09.09.2009

  Primetila sam nešto poput bubuljica na otvoru vagine, otišla sam kod ginekologa sa pretpostavkom da se radi o kondilomima, što je on i potvrdio. Dao mi je vaginalete orvagil. Koliko sam ja informisana oni se vaginaletama ne odstranjuju. Molim Vas recite mi da sam u pravu?


 16. Jana 18.07.2009

  Da li je moguće da se kondilomi pojave na butini? Postala sam toliko opterećena da kad mi iskoci i čudnjikava bubuljica pomislim da je kondilom. Da li mogu da kupim glacijalnu kiselinu pa da je spalim tim, pošto je trenutno mažem propolisom i melemom?


 17. Nataša 16.06.2009

  Intervenciju skidanja kondiloma imala sam 2005. Rađeno je laserskim putem u Narodnom Frontu, uz spaljivanje ranice na grliću materice. Uspešno je odradjeno, i nisam imala problema posle toga. Pred porođaj sam išla na razne kontrole i sve je bilo u redu. Sada ću ići ponovo na kontrolu. 


 18. Milica 11.06.2009

  Skidala sam kondilome već dva puta elektrohiruškim nožem, ali su se još više proširili. Trebala bih sada da idem na lasersku operaciju.


 19. Natalija 02.04.2009

  Kondilome sam otkrila prvi put 1999. godine, znači, pre 10 godina. Tretirala sam ih tečnim azotom. Javili su se ponovo pre 2 meseca. Ovo pišem da bi razmislili o vrsti terapije zbog materijalne stanja. Pri tom želim da naglasim da tretman uopšte nije bolan. Neprijatan je koliko i bilo koji ginekološki pregled.


 20. Gorana 28.01.2009

  Dobila sam kondilome od partnera pre 5 godina. Lečila sam ih isključivo laserom, odnosno spaljivanjem prilikom svakog pojavljivanja, ali oni i dalje iskaču na svaka 3 meseca. Kada se razbolim ili mi opadne imunitet iskaču i češće. Čula sam da se pojavila neka vakcina, pa me zanima koliko je ona delotvorna i da li postoji kod nas?


 21. Ozren Jović 18.01.2009

  Bolovao sam od kondiloma 10 godina. Zbog hronične bolesti srca i pluća, izbegavao sam operaciju. Tražio sam, kako sam znao, najbolji lek za neagresivnu terapiju, i na kraju sam našao najbolji a to je ALDARA - imiquvimod. Medjutim se kasnije ispostavilo da imam warts/kožni oblik/ i da je operacija i pored mog stanja bezopasna.


 22. Marija Milinković 12.12.2008

  Istina je da je skupa terapija laserom, ali ja sam istu odradila pre 2 godine i nemam nikakvih problema! Najbolje kod lasera je to što ih uništi u dubinu i daje najmanje mogućnosti za njihov skori povratak! Pošto je lekar koji mi je radio intervenciju laserom poznanik i pošto sam imala mogućnost da biram po istoj ceni (laser ili azot) objasnio mi je da azot uništava površinski, laser ide u dubinu. Još jednom ponavljam - i posle 2 god nemam problema!


 23. Milena 13.10.2008

  Da li je dozvoljena primena podofilina u trudnoći?


 24. Gordana 05.09.2008

  Kod mladih osoba je, kao što je rečeno u tekstu, ovo oboljenje dosta prisutno. Veliki broj privatnih ginekoloških klinika ima čitav niz tehnika otklanjanja kondiloma, a svaka od njih je veoma skupa. Primera radi, otklanjanje kondiloma metodom radiotalasa u ovom trenutku košta oko 11 000 dinara, a otklanjanje laserom staje 13-15000 dinara, ali to nije sve: tipizacija HPV virusa staje dodatnih 5000 dinara, pa dodajte tome oralna sredstva za podizanje imuniteta i lokalne lekove koje žene moraju koristiti, kao i redovne kontrole posle intervencije. Tretman tečnim azotom skoro da niko i ne pominje.


 25. Danijel 09.06.2008

  Tekst i objašnjenja su dosta detaljni ali nedostaju snimci kondiloma da bi se videlo kako oni vizuelno izgledaju, pogotovo kod muškaraca. Npr. snimci kondiloma koji su, kao što piše u tekstu, "ravne i skoro nevidljive bradavice".


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde