Parapsorijaza

Inflamatorni oblici


Klinički se javljaju u dva oblika:
Pityriasis lichenoides chronica (parapsoriasis guttata) je najčešća i sreće se pretežno kod mlađih muških osoba u vidu naleta crvenkastosmeđih, diseminovanih, jasno ograničenih papula veličine sočiva, pokrivenih tankim, lako odstranjivim skvamama (fenomen oblande). Nisu praćene subjektivnim i objektivnim promenama.

Pityriasis lichenoides et varioliformis acuta je ređa od prethodne. Promene su iste kao kod hronične varijante, nastaju naglo i kod pojedinih dolazi do bolnih, hemoragičnih nekroza.
Lečenje se sprovodi antibioticima širokog spektra u kombinaciji sa kortikosteroidima ili PUVA (fotohemioterapija, psolaren-UVA) tretmanom. Lokalno se aplikuju kortikosteroidne masti, a savetuje se ispitivanje (i sanacija) fokusa.

Prelimfomi


Ovo je najčešći oblik parapsorijaze. Ispoljava se u tri varijante: parapsorijaza u vidu velikih plakova, poikiloderma atrophicans (parapsoriasis lichenoides) i papulosis lymphomatoides. Zajedničko za sve tri varijante oboljenja jeste da mogu, posle nekog vremena, evoluirati u maligne limfome te ih smatraju inicijalnim stadijumom kutanih limfoma. Karakterišu se eritematoznim, infiltrovanim, jasno ograničenim plakovima, pokrivenim pitirijaziformnim skvamama, praćenim svrabom, pretežno lokalizovanim na koži trupa. Prelazak u limfom potvrđuje se histološkom nalazom ćelijske atipije u dermalnim infiltratima i Pautrier-ovim mikroapscesima u epidermisu. Lečenje se sastoji u aplikaciji kortikosteroidnih preparata na plakove i u primeni PUVA terapije.

Abortivni limfom


Ovo je najređi oblik parapsorijaza, izrazito hroničnog toka. Javlja se na trupu i ekstremitetima u vidu brojnih, ovalnih, žućkastoružičastih plakova, veličine 2-5 cm, često praćenim svrabom. Posle više godina, može doći do spontane regresije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. 03.03.2022

    Moze li se promene parapsorijaze javiti na vulvi ?


  2. sandra 29.12.2009

    Zdravo mama mi ima parapsorijazu pa me interesuje koliko je opasno i kako se leci?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde