Celulitis

Uzrok nastanka


Najčešći uzročnici su gram pozitivne bakterije- streptococcus aureus, streptococcus pyogenes, staphylococcus, ređe pneumococcus, a kod imunokompromitovanih osoba  uzročnici mogu biti i gram negativni bacili-pseudomonas, proteus, enterobacter i dr.

Do infekcije mođe doći postoperativno, kao komplikacija (kod operacije kuka, liposukcije, mastektomije, i dr), kod različitih rana i povreda kože (ogrebotine, ujed životinja, pirsing, ubodi kod intravenskih narkomana)

Klinička slika


Dužina inkubacionog perioda zavisi od uzročnika. Celulitis koji je uzrokovan streptokokom postoperativno može se razvijati veoma brzo, dok celulitis koji izazivaju stafilokoke  ima dosta sporiji tok. Bolesnik se žali na bol i otok na zahvaćenom mestu, koji  često prate povišena telesna temperatura i groznica. Zahvaćeni delovi kože su topli na dodir, otečeni, meki, bolni, jasno ograničeni. Mogu biti prisutni limfangitis (zapaljenje limfnih sudova) i regionalna limfadenopatija (uvećanje limfnih žlezdi). Ukoliko se ne reaguje na vreme, inficirano područje može da zagnoji.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijsih analiza (povećan broj belih krvnih zrnaca, povišena sedimentacija i C reaktivni protein), bakterioloških ispitivanja.

Lečenje


Odmah se rade incizija, drenaža i hirurška obrada rane, a oralno se primenjuju antibiotici.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde