Anogenitalne bradavice

Bradavice (veruke) su benigne epidermne proliferacije kože i drugih epitelnih tkiva izazvane papiloma virusima.

Seksualni kontakt, put prenošenja

Verrucae anogenitales su u stalnom porastu te su izbile na prvo mesto bolesti koje se prenose seksulnim kontaktom, po učestalosti sve češće se javljaju i kod dece čime raste njihov značaj, naročito put i način prenošenja, zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja dece.

Šta uzrokuje pojavu ove bolesti?

Uzročnik ove bolesti su humani papiloma virusi (HPV). Vrlo rasprostranjeni u prirodi, a do sada je identifikovano preko 70 tipova HPV. Otporni su na etar i druge rastvarače, relativno termostabilni.
Do infekcije najčešće dolazi prodorom virusa kroz oštećenja na koži i sluzokožama, a inficiraju se samo epitelne ćelije spinoznog sloja. Po infekciji virusni genom može perzistirati u ćeliji–integrisan ili pak u epizomnom obliku te izazivati transformaciju ćelija i samim tim proliferaciju - hiperplaziju bazalnih keratinocita što rezultira stvaranjem tumora.

Bradavice su znaci lokalizovane epitelne proliferacije i potiču od samo jedne inficirane ćelije (monoklonske). Jedini rezervoar HPV je čovek. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, a nastanak infekcije zavisi od celularnog imuniteta domaćina (smanjen u trudnoći i imunosupresivnoj terapiji), od broja virusnih čestica, stepena izloženosti leziji (češći i duži kontakti).

Anogenitalne bradavice se najčešće javljaju na mestima najvećeg (koitusnog) trenja.

Faktori sredine su ponovljene traume, topla vlažna sredina... Visoka infektivnost anogenitalnih bradavica opada sa dužinom trajanja infekcije i infektivnost je najmanja kod bradavica starijih od 12 meseci. Inkubacija obično traje 3 - 8 meseci (2,8 meseci prosečno). 

Vrste bradavica

Opisuju se:

 • hiperplazijske
 • karfiolaste (Condylomata acuminata)
 • sesilne
 • keratotične
 

Hiperplazijske su svetloružičaste boje, javljaju se na vlažnim predelima kao što su glans, unutrašnji list prepucijuma, analna anglogenitalne-bradavicesluzokoža i perianalna zona uopšte, male i velike usne. Mogu dostići velike razmere.

Sesilne i keratotične su obično na korpusu (telu) polnog organa i obično ostaju manjih dimenzija.

Comdylomata acuminata, šiljate bradavice su mekane izdužene tvorevine karfiolaste površine ružičaste boje koje se uglavnom nalaze u anogenitalnoj regiji, ređe na sluzokoži usne duplje ili na pregibima. Najčešće su to mesta koitusnog trenja.

Kod muškaraca: prepucijum, frenulum, sulkus koronarijus, orificijum uretre, a kod homoseksualaca predeo skrotuma i anusa.

Kod žena: zadnji zid vestibuluma vagine, velike i male usne, perineum, ređe na vagini i cerviksu. Obično su asimptomatske, mada se mogu javiti svrab, peckanje, krvarenje, vaginalne i uretralne smetnje, a kod masivnih (krupnih) promena i opstrukcija kanala. Može doći i do sekundarne bakterijske infekcije.

Kondilomi vremenom rastu te su opisani i tzv. džinovski kondilomi (loevenstein Busche) koji počinju u sulkus koronarijusu, brzo napreduju razarajući okolno tkivo te može doći i do perforacije prepucijuma, kao i mogućnost maligne transformacije. U najvećem broju slučajeva reč je o seksualnom načinu prenošenja bolesti mada je moguće prenošenje i putem bliskog neseksualnog kontakta ili tokom porođaja.

U trudnoći se postojeći kondilomi obično uvećavaju, ali je trudnoća i provocirajući faktor za manifestaciju postojeće (uspavane, neaktivne) infekcije. Kondilomi mogu potpuno ili delimično da blokiraju porođajni kanal, da dovedu do sepse ili hemoragije (krvarenja), naročito ako su veliki. Ali pre svega postoji velika opasnost inficiranja ploda te nastanka ekstragenitalnih bradavica ili respiratorne papilomatoze. Zato se profilaktički radi carski rez kod trudnica sa kondilomima.

Kako se prepoznaju?

Dijagnoza se postavlja se na osnovu kliničke slike. Obično sam pacijent vidi ili napipa promene. Moguća je potvrda različitim laboratorijskim ispitivanjima, ali obično to nije potrebno.
 

 

Kako se leče?

anglogenitalne-bradavice2Najbitnija je prevencija i upotreba kondoma. Međutim, većina seksualno aktivnih osoba ima subkliničku HPV infekciju što znači da je bila u kontaktu sa HPV, a da li će doči do "buđenja" zavisi od više provocirajucih faktora. Ni jedna terapijska procedura ne dovodi do eradikacije HPV!

Tretman je mnogo uspešniji kada su promene sitnije i prisutne manje od godinu dana. Terapija je veoma različita i zavisi od mnogo faktora (lokalizacije, veličine, rasprostranjenosti promena, stanja pacijenta, toksičnosti terapijske procedure, zaostajanja ožiljaka...), a kreće se od kriopostupaka, elektropostupaka i lasera, lokalne aplikacije leka, pa do hirurške ablacije i farmakoterapije. Nakon terapije pacijenta treba upozoriti na moguće recidive (ponovnu pojavu promena) koji se najčešće javljaju unutar 3 meseca od tretmana uklanjanja. Oboljenje za sobom nosi i psihička opterećenja jer su bradavice ružnog izgleda, a naročito zbog samog saznanja da se prenose seksualnim putem.
 

 

HPV i malignitet

Promene izazvane HPV su najčešće dobroćudne (benigne), ali pojedini tipovi su udruženi sa pojavom genitalne displazije i karcinoma (cervikalna displazija, cervikalni spinocelularni CA, bovenoidna papuloza, Ca in situ i invazivni vulve i penisa, analni SCC homoseksualaca). Iz tog razloga žene sa kondilomima treba jednom godišnje da rade PAP-a test!
Podeli tekst:

Dr Zorana Zlatanović je dermatolog iz Niša sa višegodišnjim iskustvom u Kliničkom centru Niš. Doktorka se bavi lečenjem najtežih kožnih bolesti. Zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Tanja 04.04.2023

  Na levoj strani usmine već godinama imam promenu koju sam hirurški odstranili dva puta sad je već preslo u ranicu koja svrbi, boli, čak imam bol u cijeloj levoj nogi, sta mi je činiti. Hvalaaa.


 2. Biljana 04.01.2023

  Molim vas da mi pomognete na samom gornjem delu vagine mi se pojavilo nesto slicno bubuljice to jest kao čir i nakom 4_5dana naouklo ne boli niti pecka imam partnera skojim sam u intimnoj vezi 6 godina ozenjen je ja nemam snikim drugim odnose samo snji a sigurno znam da i njegova supruga nema drugog osim njega molim vas recite mi sta je u pitanju i sta da radim dalje


 3. Biljana 27.11.2022

  Od pre tri meseca mi je ustanovljen oboljenje koštane srzi, neka vrsta leukemije. Od tada sam po bolnicama, na hematologiji. Pre 5-6 dana mi se pojavilo zadebljanje na velikoj usni sa desne strane, bolno je, pece pri uriniranju. Seksualne odnose nemam neznam ni sama kolko godina. Sto se tice wc bolnickih poznati su Vam, pogotovo sto su mesano muski zenski. Svo vreme koristim priti vini koncetrati ta prskanje wc solje, brava idr. Sta da radim


 4. Milica 03.11.2022

  Imam 2 bradavice koje se pojavile pre 2 godine na desnoj strani spoljnoj vaginalne usne. Ne svrbe, ne pece jedino osetim i napipam prilikom tusiranja. Nisa imala intimne odnose vec godinama. Inace je bilo prelazno doba. Kako da ih lecim?


 5. Alma 11.10.2022

  Dobro večer naime u posljednjih 3 mj pojavile su mi se dvije bradavice jedna je malo veća druga je manja nalaze se blizu anusa i stidnih usana,nisam još otišla ginekologu molim od vas preporuku hvala puno !


 6. Brankica 17.03.2022

  Imam izraslinu na spoljnoj strani vaginalne usne, koja je počela da raste pre dugi niz godina. Bez bola, bez svraba. Nije mi smetala i zaboravljala sam na nju. Sada je porasla do veličine graška, pri opipavanje mogu celu da je uhvatim prstima. Boje kože je, ali sada već počinje da mi malo smeta. Šta može to da bude i šta mi savetuje te? Pozdrav!


 7. Barka 09.11.2021

  Ve molam za sovet Bev na ginekolog mi rekoa moram da pravam kiretaza sum imala kako izrastok dali mi rece papilom ama znam mi rece ne rastelo ne bilo opasno sum vo depresija Inace sum od makedonija


 8. Sanja 12.10.2021

  Imam jednu na desnoj polnoj usmini. Ovo je treći put da mi se pojavljuje. Oba puta su mi odstranili u domu zdravlja. Živim u vambračnoj zajednici već 8god. Zašto se opet pojavljuju, nije do seksualnog puta? Koliko bi koštalo da se odstrani? Unapred zahvalna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde