1. Naprsnuće ključne kosti i trening

  Pitanje broj: #153205

  Poštovani, hteo bih da zamolim za jedan savet. Pre godinu i mesec dana mi je napukla ključna kost i sve je sraslo ok. Krenuo sam u martu u teretanu i posle par treninga sam osetio bol u ključnoj kosti pa sam prestao, verovatno, jer sam odmah krenuo sa većim tezinama. Taj bol se obično javljao kad dođem kući i legnem da spavam. Ponekad i tokom treninga, al baš baš blag bol. Tad je prošlo oko 7, 8 meseci od preloma. Sad bih hteo opet da krenem, pa me zanima dali bi trebalo prvo da krenem od manjih težina, ili prvo neke vežbe da mi ojača ključna kost ili kako, da ne bih posle imao isti problem? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 19. 04. 2024.
  • Poštovani,
   Ukoliko je kost srasla kako treba neće biti problema. Svakako je preporuka da krenete sa manjim opterćenjem kako bi telu (mišićima, vezivnom tkivu i kostima) dali dovoljno vremena da se adaptira. Pre treninga se zagrejte lepo, a posebno obratite pažnju na rameni pojas.
   Vežbe za jačanje ključne kosti ne postoje ali možete jačati mišiće u toj regiji koji će dati podršku i zaštiti ključnu kost. Pre svega mislim na vežbe koje angažuju misice grudi, ramena i gornji trapezijus.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #153205

  • Postovani posle povrede ramena u pitanju je nagnjecenje nadlaktice i ramena u tom ramenu mi je kljucna kost uvucenija nego na zdravom ramenu pa me zanima sta je u potanju kad pomeram u tom delu rame osecam nelagodnost.Hvala

Ostavite komentar