Prelomi ključne kosti (Fractura claviculae)

Prelomi ključne kosti čine oko 10% svih preloma gornjeg ekstremiteta.Uzrok nastanka

Prelomi ljučne kosti najčešće nastaju u saobraćajniom nesrećama ili pri sportskim povredama. Ovi prelomi mogu da nastanu usled direktnog dejstva sile (udar čvrstim predmetom u predeo klavikule) ili indirektnim dejstvom sile pri padu na rame ili na opruženu ruku.Klinička slika

Većina preloma nastaje u srednjoj trećini klavikule, mada mogu biti i u unutrašnjoj ili spoljašnjoj trećini. Povređena osoba najčešće zauzima veoma tipičan položaj. Na strani preloma rame je spušteno na dole, a ruka je priljubljena uz telo. Predeo oko ključne kosti je otečen i deformisan. Povređeno rame je skraćeno, a subklavikularna jama izbrisana. Koža u predelu preloma je podlivena krvlju. Nekada može da se vidi prominencija vrha fragmenta ispod kože. Postoji bolna osetljivost u nivou preloma, a pri pokretima se čuju krepitacije.Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije.Lečenje

Najčešće za prelome ključne kosti nije potrebno hirurško lečenje. Lečenje podrazumeva imobilizaciju preloma zavojem u obliku osmice. Kada postoje vaskularne i nervne lezije potrebno je hirurško lečenje preloma.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Emina 13.05.2022

  Postovani Interesuje me da li kod preloma kljucne kosti dete sme da spava na stomaku? Hvala


 2. Jelena 24.04.2022

  Dete od 12 godina, aktivno trenira džudo 2,5 godine. Slomio je ključnu kost, četiri nedelje je nosio meku osmicu, po skidanju rekli su da miruje još dve nedelje, a potom da krene sa laganim vežbama. Obzirom na sport kojim se bavi kada bi bez bojazni mogao nastaviti da trenira istim intenzitetom kao pre povrede. Hvala unapred.


 3. Milos mijajlovic 10.06.2021

  Naprsla mi kljucna kost tako sto sam pao preko panja na desno rame,kako se leciti?


 4. NIkola 11.02.2021

  Pre godinu dana dok sam vozio biciklo odkazale su mi kocnice i velikom brzinom sam pao.Tu noc nisam isao u hitnu jer sam mislio da sam samo istegao misic ili su pukli ligamenti,tek sledeci dan sam otisao u hitnu i stavili su mi osmicu drzao sam je 3 do 4 nedelje kada su mi skinuli osmicu video sam izbucinu koja mi nije smetala do trenutka kada sam poceo da se bavim sportom zanima me kako se ona moze skratiti ili isturpijati i kolko traje oporavak to jest kada mogu poceti opet aktvno da se bavim sportom.


 5. Milica 04.10.2020

  Pre 1godinu sam prilikom pada slomila kljucnu kost i doktori nisu primetili tegobe imam u vidu bola u ruci, grudnog kosa i ograniceno mi je savijanje, šetanje jer mi tad nastaje bol .Kad sam dobila infrakt nisam mogla da razlikujem simptome posle godinu dana, isti bolovi su ostali. Šta da radim dalje?


 6. Deja 10.05.2016

  Sinoć mi je dete polomilo ključnu kost, stavili su mu osmicu. Zanima me kako sme da spava, da li sme samo na ledjima ili može da se okreće? I da li mora potpuno da miruje i ne pomera tu ruku? Hvala unapred.


 7. Pavle 03.07.2011

  Danas sam slomio kljucnu kost pri padu i doktor mi je stavio osmicu. Mene interesuje kako treba da spavam (tvrda podloga ili meka, na ledjima, stomaku ili bocno) jer imam male bolove a i ne znam sta je bolje za oporavak.
  Hvala unapred


 8. simo antunovic 08.06.2011

  Poslije povrede koju sam dobio na nogometnoj utakmici (prelom kljucne kosti) i sa konstutiranjem sa doktorom koji je odmah odlucio da se povreda mora operativnim zahvatom napraviti. Operiran sam prije cetri tijedna (ugradena mi je specijalna plata duzine 10 cm koja drzi stabilnost kosti, koja ce poslije ponovo biti odstranjena izmedu sest mjeseci i godine dana) ja se relativno dobro osjecam lagano vozim biciklo i lagano trcim, kontakt sport sto je kod mene upitanju moze se tek nakon prolaska tri mjeseca, volio bih isto znati ako je netko isto tu povredu imao njegovo misljenje unaprijed hvala.


 9. Sanja 04.01.2011

  Moja beba je rodjena sa dijagnozom fractura claviculae i. Prvih dana joj je rame bilo spusteno i ruka priljubljena uz telo. Sada nakon 15 dana normalno pomera tu ruku ali joj je izmedju ramena i vrataiskocio masivan kalus. Isli smo kod lekara i na rendgen, rekli su nam da se to cesto desava kod beba i da ce do godinu dana da se povuce da nije potrebna nikakva intervencija. Zanima nas i vase misljenje s obzirom da je kalus velicine oveceg oraha (neosetljivo je na dodir) hvala


 10. Aleksandar 30.11.2009

  Imao sam saobracajnu nesrecu i doslo je do preloma kljucne kosti, u bolnici sam dobio osmicu i nosio sam je 4 nedelje, trenutno su prosla 3 meseca od nesrece. Ja se odlicno osecam i nemam problema sa pokretima ili sa bolovima, ali ima problem. . . Na mestu gde je polomljena kljucna kost ima izbocenje, i doktor mi je rekao da tako mora ostati. I zanima me. . . Nacin na koji mogu da uklonim to izbocenje. I zanima me posle koliko vremena od nastanka povrede moze da se bavi kontakt sportovima? Unapred hvala na odgovoru. . . Aca


 11. milinko 15.11.2009

  Danas sam slomio kljucnu kost, tako sto sam se rvao sa drugom ja sam pao na pod a on preko mene cuo sam krc mislio sam da je u pitanju vrat kad sam pokusao da ustanem oseto sam jak bol u predelu vrata i ramena, drug mi je pomogao da ustanem smestio me u auto, krenuo je da me odveze kuci ali na putu do kuce primeto sam da nije u pitanju vrat nego rame otkopcao sam jaknu pipnuo mesto gde me boli i primedtio da se pomera, otisli smo do bolnice i rekli su ono sto sam i mislio prelom kljucne kosti, neznam zato ali nisu nista preduzeli povodom tog samo su mi dali kajs da mi pridrzava ruku savijenu i nista vise, navodno u ponedeljak ce specijalista da vidi snimke pa ce me zvati ako treba da mi namesti kost, mnogo me boli, ja spavam na stomaku tako da sad nemogu da spava a nesmem da se pomeram


 12. Nenad 07.06.2009

  Koliko traje oporavak kod mladih osoba (19 g) ? Dr. Kaze da ne mora da se radi hirurska intervencija. Unapred hvala svima za savet.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde