Prelomi gornjeg okrajka humerusa

Prelomi gornjeg okrajka humerusa (ramenjača, nadlaktna kost) nastaju najčešće kod starijih osoba.


Uzrok nastanka

Ova vrsta preloma najčešće nastaje indirektnim mehanizmom povređivanja padom na ispruženu ruku.


Klinička slika

Većina preloma gornjeg okrajka humerusa (80%) su prelomi sa minimalnom dislokacijom fragmenata (jednodelni prelomi), dok manji broj pripada grupi dislociranim prelomima. U kliničkoj slici dominiraju otok i deformitet ramena. Postoji lokalna bolna osetljivost, ograničenje pokreta ramenog zgloba i prinudni položaj ruke. Posle dva dana se javlja karakterističan krvni podliv koji zahvata nadlakticu, lakat i preko potpazušne jame prelazi na grudni koš. Kod dislociranih preloma postoji mogućnost oštećenja krvnih sudova i nerava, naročito brahijalnog pleksusa.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i rendgenografije.


Lečenje

Prelomi gornjeg okrajka humerusa bez dislokacije ili sa minimalnom dislokacijom se leče imobilizacijom Dezelovim zavojem. Kod dislociranih preloma radi se otvorena repozicija i unutrašnja fksacija preloma pločom i zavrtnjima.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Vesna 19.01.2023

  Molim vas Šta znači.. rubna skleroza tuberculum maiusa humerusa hvala


 2. Maca 30.10.2021

  Imala sam povredu prox.humerus prije 10 dana.po savetu lekara imobilitacija zavojem,dok sam nabavila ortozu za rame sa nadlakticom,ineresuje me koliko dugo se nosi ortoza i dali se kida nocu.danju ne osecam bol,a nocu ruka trne i poplavi podlaktica.u funkciji mi ja i rame i lakat i saka,samo nemogu ruku odvojiti od tela nekolika santimetra.kako nositi ortrozu


 3. Svjetlana 24.06.2010

  U januaru 2008. Pala sam (nocu saplevsi se na tepih) sa svojih 90kg na opruzenu desnu ruku. Ramena kugla je bila kao uskrsnje jaje posle kuckanja. Sest nedelja sam nosila zavoj, prve nedelje bolovi su bili uzasni. Bila sam uporna sa vezbanjem jer sam se uplasila da u 45. Godini necu moci da koristim desnu ruku. Hvala bogu, danas je pokretljivija od leve, uporna sam, vezbam i dalje, jedino mi problem zadaju povremeni reumatski bolovi kao i kalcifikovanje nekakve tecnosti izmedju zglobova, ali ja sam veciti optimista. Samo vezbajte i budite uporni i vedri!


 4. Sasa bukonja 17.11.2009

  Da. Vrlo neugodna povreda. I sam sam imao povredu sa tom dijagnozom pre oko 15 meseci. Vrlo dug oporavak, ali sa svojom upornoscu i stalnim vezbanjem dobio sa skoro sve porete u punim merama, samo spoljna rotacija ramena je mala mislim oko 140 stepeni


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde