Prelomi glavice radijusa (Fractura capituli radii)

Prelomi glavice radijusa (radijus – žbica, podlaktna kost) nastaju pri padu na ispruženu ruku pri čemu glavica radijusa udara i lomi se o kapitulum humerusa ( nadlaktna kost). Ovo je česta povreda kod odraslih osoba.


Klinička slika

U kliničkoj slici je prisutna lokalizovana bolna osetljivost u predelu glavice radijusa. Posebno su bolni pokreti podlaktice (izvrtanje upolje).


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima lakatnog zgloba u dva pravca.


Lečenje

Povrede glavice radijusa po tipu fisure i ivične frakture se leče neoperativno gipsanom imobilizacijom u trajanju od deset do četrnaest dana. Kominutivni prelomi glavice radijusa leče se operativnim putem, odstranjenjem fragmenata glavice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Derek 21.09.2012

    O tome. ” ministrica holy se bez čačićeve suglasnosti uslidua otvoriti usta, piše u svom novom blogu vedrana rudan. Get shareaholic


  2. Quince 19.07.2011

    Moj sin od 6.5 godina je imao takav prelom i mogu da kazem da je uzasno bolno i da, kako su nam rekli, ne moze precizno da se namesti. Idealno namestanje je moguce jedino operativnim putem, ali treba izbeci operaciju, ako je to moguce. Oporavak nije lak, potrebno je posle skidanja gipsa, dosta vezbanja, da ne bi lakat ostao ukocen.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde