1. Naglo mršavljenje

  Pitanje broj: #120245

  Naglo sam smršala i sada sam visoka oko 161 cm, a teška 48.8 kg, pa je moje pitanje da li je to previše mršavo i da li treba da se ugojim? A pritom mi je i menstrualni ciklus prekinut već duže vreme pretpostavljam zbog tog naglog mršavljenja. Koji je Vaš savet, šta treba da radim?

  Odgovoreno: 30. 01. 2019.
  • Poštovanje,

   da se ne vraćamo unazad, imam utisak da Vam je kristalno jasan razlog gubitka ciklusa. Ne dozvolite da Vas "dijeta" dovede u to stanje.

   Ne postoje stadardi šta je mršavo, a šta nije. Bitno je da ste vi vizuelno zadovoljni svojim izgledom, a ukoliko niste radite na tome.

   Odgovor na pitanje je, da. Sa dobro isprogramiranim treningom i ishranom brže i lakše ćete doći do svog cilja. Preporučujem 3-4 treninga sa opterećenjem na nedeljnom nivou koji se kombinuju sa kardio treningom (2 puta nedeljno). 

   Kako bi uspostavili hormonalni balans preporućujem plan ishrane gde će unos masti činiti 50% ukupnog kalorijskog unosa, 20% proteina i 30% ugljenih hidrata. Ukoliko ste na niskom kalorijskom unosu, tipa 800 - 1000 kalorija dnevno, cilj je iz nedelje u nedelju povećavati kcal unos za 100kcal kako bi posle 10-ak nedelja stigli do unosa od 2000kcal, a da pri tom ne povećate drastično procenat masti u telu, a ipak dodate na telesnoj masi. Kada jednom uspete da ovako izgradite metabolizam vrlo lako možete da manipulišete sa procentom masti u telu (telesnom masom).

   Takođe, pored ovakve ishrane, predlažem upotrebu zlatne make i ašvagande za povratak hormona u ravnotežu.

Ostavite komentar