1. Gubljenje kilograma - savet

  Pitanje broj: #150878

  Pozdrav za početak, moj problem je višak kilograma. Imam 55 godina, 184 cm visina, i do 1.2. Ove godine sam imao 132 kg. Tada sam odlučio omršaviti i počeo sa redukovanom ishranom, 5 obroka dnevno, doručak, užina, ručak, užina, ukupno oko 1200 kcal, vitamini, minerali, omega 3, kao dodatak. Za mjesec i po, do 15. 3. Skinuo sam 7 kg. Tada sam umjesto doručka i večere počeo uzimati ''zamjenski obrok'' u sljedećih mjesec i po izgubio sam 12kg, krvna slika uredna, šećer u granicama, odlično se osjećam, gubitak masnih organskih masnoća oko 4 kg ukupno, gubitkom sala povećao se procenat mišića, znači bez gubitka mišića. Da napomenem da vježbam i vozim sobni bicikl (jak tempo) oko 1 sat, 5 puta nedeljno. Međutim od tada, od 4. 5. Iako ništa nisam mijenjao težina mi miruje. Kako je to moguće? Uzimam do 1200 kcal, a treba mi oko 2500 kcal, čini mi se nemoguće ali je ipak tačno. Možda će mi vaše mišljenje i savjet pomoći da dođem do odgovarajuće zdrave težine...

  Odgovoreno: 24. 01. 2019.
  • Poštovanje,

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom predstavljaju najveću grešku u trajnom gubljenju kilograma, a upravo najveći broj internet dijeta se zasniva na tom principu.

   Razlog ovakve reakcije našeg tela na ovakav način ishrane je opstanak. Primarni zadatak našeg organizma je da preživi, a ne da topi masti (gubi kilograme). Ljudski organizam je jedan od najadaptivnijih na svetu, dokaz tome je i ovako dug opstanak ljudske rase. Shodno tome naše telo se adaptira na količinu kalorija koju unosimo, pa sad zamislite šta se dešava kada na dnevnom nivou konzumiramo 900 kalorija, a za normalno obavljanje svih fizioloških procesa postoji potreba od 1800 kalorija. Naš organizam u tom trenutku prelazi u ODBRAMBENI MOD i gasi ili svodi na minimum sve druge fiziološke procese (reproduktivnu funkciju, nervni sistem, snižava se bazalni metabolizam, narušava hormonski balans...).

   U ODBRAMBENOM MODU potrošnja masti je svedena na minimum, a aktivnost enzima za akumulaciju masti je na maksimumu jer je mast glavni izvor energije.

   I došli smo do logičnog objašnjenja zašto je veliki kalorijski deficit u dužem vremenskom periodu kontraproduktivan i zašto umesto da smanjujemo masne naslege mi akumuliramo ili u najboljem slučaju održavamo isti nivo. A da zlo bude još veće ovo je najblaža posledica. Mnogo veća posledica usled ovakvog načina ishrane je narušavanje hormoske ravnoteže i generalno otvaranje vrata za razvoj brojnih bolesti.

   Izlaz iz ovog problema je metoda reverse dieting. Međutim da bi bliže rekao šta i kako potrebno mi je više informacija o trenažnom procesu i načinu ishrane pa budite slobodni da mi se javite.

Ostavite komentar