1. Promena ciklusa - gubitak tezine

  Pitanje broj: #121347

  Poštovani, 2 godine imam ciklus pomoću yasmin tableta koje su mi prepisane zbog izostanka koji je prouzrokaovan držanjem dijeta. Pre 2 godine, na visinu od 166cm imala sam 64 kg, a sad na istu visinu imam 48kg. Pored držanja dijete, imala sam i povećanu fizičku aktivnost. Poslednjih godinu dana sam se bavila i atletikom: 7 puta nedeljno i uz to jedno vreme radila i vežbe snage kod kuće. Pre mesec dana urađena mi je krvna slika. Gvoždje je bilo 3, hemoglobin 48, crvena krvna zrnca 2,8 mil a procenat masti mi je 12%. Nakon mesec dana terapije (kapsule heferol 350) rezultati su poboljšani ckz 4,7 i hemoglobin 120. Trenutno radim na tome da dodam kilažu. Moje pitanje je: da li prvo treba da dodam odredjenu kilažu pa da krenem sa vežbama i koja bi to kilaža bila jer hožu da se zategnem. Ili da istovremeno vežbam i dodajem kilazu i zatežem se? Navodim još i to da se zdravo hranim, ne jedem slatkiše, ne pijem sokove, ne jedem brzu hranu. 

  Odgovoreno: 30. 01. 2019.
  • Da se ne vraćamo unazad, imam utisak da vam je kristalno jasan razlog gubitka ciklusa. Ne dozvolite da vas "dijeta" dovede u to stanje.

   Odgovor na pitanje je, da treba istovremeno raditi na ishrani i treningu. Sa dobro isprogramiranim treningom i ishranom brže i lakše ćete doći do svog cilja. Preporučujem 3-4 treninga sa opterećenjem na nedeljnom nivou koji se kombinuju sa kardio treningom (2 puta nedeljno). 

   Kako bi uspostavili hormonalni balans preporučujem plan ishrane gde će unos masti činiti 50% ukupnog kalorijskog unosa, 20% proteina i 30% ugljenih hidrata. Ukoliko ste na niskom kalorijskom unosu, tipa 800 - 1000 kalorija dnevno, cilj je iz nedelje u nedelju povećavati kcal unos za 100kcal kako bi posle 10-ak nedelja stigli do unosa od 2000kcal a da pri tom ne povećate drastično procenat masti u telu, a ipak dodate na telesnoj masi. Kada jednom uspete da ovako izgradite metabolizam vrlo lako možete da regulišete procenat masti u telu odnosno upravljate vašom telesnom masom.

   Takođe, pored ovakve ishrane, predlažem upotrebu zlatne make i ašvagande za povratak hormona u ravnotežu.

Ostavite komentar