1. Praviln ishrana i fizička aktivnost

  Pitanje broj: #150552

  Poštovani, 

  Imam 22 godine, imam 81kg i 190 cm visine. Vežbam redovno, i to obuhvata vežbe bez težine. Sklekovi, trbušnjaci, propadanja i izdržaj u skleku. Trenutno trčim 7 km svakog parnog i 1 km sprinta (10x100 metra sa 3 do 5 min pauze). Osećam se odlično, ali nikako ne mogu da smanjim salo na stomaku i posebno na grudima. Pretpostavljam da je problem u ishrani. Hranim se obilno (1-6 obroka dnevno), dosta mleka i mlečnoj prerađevina, jaja, mesa, i svih domaćih vrsta povrća koje sam uzgajam. Potreban mi je savet, tj. preporuka za vežbe i ishranu koja će mi pomoći da se ovi skriveni mišići konačno vide. 
  S poštovanjem, Darko

  Odgovoreno: 30. 01. 2017.
  • Poštovani,

   Postoje dva izvora energije u hrani koju unosimo i to su masti i ugljeni hidrati. Ugljenih hidrata ima u proizvodima od žitarica, voću, pasulju, grašku, sokovima, medu... Kada pojedemo nešto sa ugljenim hidrtima, naš organizam luči hormon insulin koji je zadužen da svarene ugljene hidrate - glukozu, dobaci do mišića kako bi mogli da opstanu ali i da se izgrade. Sav višak ide u jetru odakle najčešće ide u salo.
   Pokušavam da sugerišem da se neko vreme ugljeni hidrati svedu na minimum, a da se ishrana bazira na salatama (delovi biljaka iznad zemlje, nikako koren koji je pun ugljenih hidrata), mesu, jajima i siru.
   Mladi ste, vrlo brzo ćete osetiti promene. Bitno je da neko vreme zadrite kontinuitet sa koliinom unetih hidrata na manje od 40 grama.

   Pozdrav

Ostavite komentar